„Este un memorandum de cooperare între România şi Chile la nivel de instituţii care se ocupă de protecţia civilă, DSU cu toate structurile aflate în coordonare şi agenţia lor de răspuns la urgenţă sau de coordonare a situaţiilor de urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Colaborarea va fi pe mai multe segmente. Unul este pe partea de cutremure, unde avem unii ce învăţa de la ceilalţi de la intervenţie la prevenire, la toate aspectele corelate cu domeniul intervenţiilor la cutremure. Incendiile de pădure va fi un alt domeniu. În cursul ultimei perioade s-a intervenit de către Europa în Chile pentru a-i sprijini în incendiile de pădure devastatoare care au avut loc aici. Aşa că va fi o linie de cooperare şi pe acest domeniu. Clar, România poate (interveni – n.r.) sub Mecanismul de protecţie civilă europeană aşa cum a fost până acum. Schimb de cunoştinţe, de experienţă, de pregătire, de formare de personal, tot poate să fie realizat în următoarea perioadă”, a explicat şeful DSU, aflat în Chile.

„Astăzi vom avea prima discuţie la nivel de şefi de instituţii, după care vom desemna oamenii care se vor ocupa de această cooperare pentru a o concretiza pe teren”, a mai spus Raed Arafat.

Anul acesta va fi înfiinţat la Universidad de Chile primul lectorat de limbă română din America Latină

„Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

Klaus Iohannis l-a invitat pe preşedintele Boric să efectueze o vizită oficială în România.

„Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, a spus Iohannis.

Ambasadorul României în Chile, Floricel Paul Mocanu, a anunţat că primul lectorat de limba română din America Latină va fi deschis în octombrie la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Umaniste a Universidad de Chile.

„S-a convenit că acesta va fi deschis în luna octombrie a acestui an fiindcă anul universitar chilian este împărţit în trimestre, nu în semestre, ca la noi, şi în octombrie va începe al treilea trimestru al anului universitar propriu-zis. Sunt create toate condiţiile cu ajutorul Institutului Limbii Române de la Bucureşti, care recent a obţinut aprobarea înfiinţării şi finanţării acestui post de lector de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Santiago, iar Universidad de Chile şi facultatea respectivă ne-au primit cu foarte mare entuziasm. Ne-au mărturisit că, pe lângă interesul mare nu numai pentru limba, ci şi pentru literatura română, există şi interesul universităţii de a completa paleta tuturor limbilor romanice care se studiază în această universitate”, a spus ambasadorul.