Raed Arafat spune că nu crede că amenzile primite de români în starea de urgență au fost date fără motiv de autorități. Anunțul a fost făcut miercuri seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei moderată de Mihai Gâdea.
Reacția lui Arafat după decizia CCR
„Dacă de exemplu au fost amendate 100.000 de persoane totuși înseamnă că dacă suntem 20 de milioane restul persoanelor au respectat regulile. Persoanele care au fost amendate înseamnă că au fost persoane care totuși într-o formă sau alta au încălcat regulile și au pus în pericol viața altora.
Deci pe aceste persoane nu cred că le-a oprit politia și le-a amendat fără motiv sau Direcția de Sănătate Publică, pentru că amenzi a dat și Poliția și DSP pentru încălcarea regulilor de autoizolare și de carantină și așa mai departe.
Fără discuție, în orice situație de acest gen nu pot să spui că lumea a avut dreptate 100%”, a spus Arafat la Sinteza zilei.
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.
Reacția lui Cîțu privind amenzile
Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a vorbit și el despre rolul amenzilor în perioada stării de urgență.
Acesta spune că rolul amenzilor date pe perioada stării de urgență nu a fost de a aduce bani la buget, ci de a reduce riscul răspândirii epidemiei. Ministrul a făcut această afirmație după ce Curtea Constituțională a admis o sesizare făcută de Avocatul Poporului și a decis că sancțiunile în cauză nu respectă legea fundamentală.
„Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, să respecte starea de urgență. Mulți oameni nu vor să accepte că, chiar și cu prețul sănătății lor, să respecte legislația în vigoare. Era un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoși, să nu răspândească, bineînțeles, acest virus în societate. Nu erau bani pe care îi luăm în considerare la buget.
Realizator: Juriștii atrag însă atenția că amenzile nu se anulează în mod automat, ci trebuie contestate în instanță”, a declarat Florin Cîțu.