Potrivit AFP, în cursul zilei de vineri, armata americană a anunţat că a desfăşurat un atac cu dronă împotriva unui „planificator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), aceeași grupare care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul.
Anunțul a fost făcut de Bill Urban, de la comandamentul central. Potrivit acestuia, a fost ucisă doar ținta vizată în urma atacului fără a mai exista și alte victime civile colaterale
„Atacul aerian fără pilot s-a produs în provincia Nangarhar din Afghanistan. Din primele informaţii, am ucis ţinta vizată. Din câte ştim, nu au existat victime civile”, a precizat Bill Urban, de la comandamentul central.
De menționat este faptul că atacul cu dronă, lansat din afara Afganistanului, a avut loc în timp ce evacuările continuă pe aeroportul din Kabul, aflat sub supraveghere. Amintim faptul că în atacul sinucigaș produs joi la aeroport din Kabul, cel puţin 85 de persoane au murit, dintre care 13 soldaţi americani.
SUA, criticate pentru ”încrederea” în talibani
În momentul de față, tensiunile se accentuează la nivel mondial, iar SUA au fost puse la zid zilele trecute pentru decizia de a se baza pe talibani să asigure perimetrul aeroportului din Kabul, singurul din Afganistan care este deschis şi de unde toate forţele străine au ca obiectiv evacuarea cetăţenilor şi personalului ambasadelor până pe 30 august.
Pe de altă parte, liderul american Joe Biden sublinia faptul că nu este vorba despre încredere ci doar interes reciproc.
„Nu este vorba despre încredere, este o chestiune de interes reciproc, dar nu am primit până acum o dovadă, de la niciun comandat dintre ai noştri din teren, că a existat o complicitate între talibani şi ISIS în ceea ce s-a întâmplat”, le-a spus preşedintele Joe Biden reporterilor joi noapte, citează BBC.
Întrebat de ce SUA ar trebui să acorde atenţie dorinţelor talibanilor având în vedere că nu a fost instituit niciun guvern recunoscut legal, secretarul de stat Anthony Blinken susține că în final, talibanii au reușit să dețină controlul și este nevoie de cooperare cu ei.
„Talibanii, chiar dacă ne place sau nu, deţin controlul – în mare, controlul asupra ţării, cu siguranţă, controlul asupra oraşului Kabul. Este important să lucrăm cu ei pentru a încerca să înlesnim şi să asigurăm plecarea tuturor celor care vor să plece”, a spus acesta.
Blinken a adăugat că Statele Unite continuă să negocieze cu talibanii legat de ce se va întâmpla după ce retragerea va fi finalizată, „pentru a încerca să avansăm o soluţionare paşnică a conflictului din Afganistan”.