Bancherii au cazut de accord asupra propunerilor de modificare ale Regulamentului de creditare pe care le vor inainta reprezentantilor BNR. Principalele modificari solicitate se refera la cresterea gradului maxim de indatorare pentru creditele ipotecare/imobiliare cu 20% si grade de indatorare mai ridicate cu 10% pentru clientii care au deja un istoric cu banca. Astfel, gradul maxim de indatorare nu ar trebui sa depaseasca 65% in cazul creditelor garantate cu ipoteca si 50% pentru celelalte tipuri de credite, urmand ca suma ratelor la toate creditele clientului cu banca sa nu depaseasca 55% din veniturile acestuia. Pentru a veni in sprijinul creditului ipotecar, bancherii cer ca valoarea imprumutului sa cuprinda si cheltuielile aditionale unei tranzactii imobiliare (taxe notariale, asigurare imobil, comision de acordare, evaluare, etc), cu conditia ca acestea sa nu depaseasca valoarea de 20.000 lei sau echivalent in valuta creditului. Totusi, pentru calcularea creditului maxim ar trebui sa fie luata in calcul doar rata creditului ipotecar.

 

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) solicita de asemenea eliminarea obligativitatii prezentarii fisei fiscale la dosarul de credit si revizuirea modului de calcul al veniturilor. Mai exact, bancile nu ar trebui sa fie obligate sa ia in calcul doar un procent de majorare a salariilor cu 20% fata de salariul din anul precedent (cel din fisa fiscala), deoarece prin ordonante de urgenta si ordine ministeriale pe anumite ramuri, procentele de cresteri salariale au fost mai mari de 20% (a se vedea salariile profesorilor majorate cu 50%). In sprijinul acestor doleante, ARB specifica faptul ca stabilirea veniturilor eligibile pentru obtinerea unui imprumut se face pe media veniturilor clientului din ultimele sase luni.

 

De asemenea, pentru a elimina concurenta neloiala dintre banci, ARB cere ca stabilirea gradului maxim de indatorare sa fie stabilit in functie de evolutia ratelor dobanzii de la fiecare banca in parte si nu pe baza statisticilor BNR cum este stabilit prin actualul Regulament. Acesta spune ca se stabileste gradul de indatorare luand in calcul cea mai mare dobanda si cel mai mare nivel de curs din ultimele 18 luni pe baza statisticilor BNR care prezinta media pe sistemul bancar. De asemenea, perioada de 18 luni, pe baza careia se face matricea de risc ar trebui sa fie ajustata in functie de istoricul de credit al fiecarei banci deoarece exista institutii de credit care activeaza pe piata romaneasca de mai putin de 18 luni.

 

Totodata, bancherii si-ar dori implementarea unei scale de rating standard a creditelor pentru toate bancile.