În condiţiile de astăzi ale pieţei globale, condiţii în care posibilitatea apariţiei de conflicte şi neînţelegeri între companiile multinaţionale a crescut, arbitrajul internaţional a înlocuit procesele tradiţionale din cadrul tribunalelor naţionale devenind cea mai răspândită metodă de a rezolva dispute legate de investiţii transfrontaliere şi dispute comerciale.

 

Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers realizat de Şcoala Internaţională de Arbitraj a Universităţii din Londra, arbitrajul internaţional este considerat a fi eficient în 92% din disputele care sunt rezolvate printr-un proces de arbitraj fie prin găsirea unei soluţii amiabile între părţi fie prin respectarea deciziei curţii de arbitraj.

 

Rezultatele prezentate la cea de-a 50-a aniversare a Convenţiei asupra Recunoaşterii şi Aplicării Deciziilor Arbitrajului Internaţional din 1958 de la New York atestă faptul că procesul de arbitraj internaţional funcţionează în marea majoritate a cazurilor. Convenţia, adoptată actualmente în 142 de ţări, permite o aplicarea mult mai eficientă a deciziilor arbitrale faţă de hotărârile judecătoreşti date de tribunalele naţionale.

 

Raportul arată că 86% dintre cele mai mari companii din lume sunt mulţumite de faptul că arbitrajul internaţional este o metodă eficientă de a rezolva disputele. Chiar şi în cazul unui procent scăzut de 11% din dispute, unde partea câstigatoare a trebuit să recurgă la un tribunal naţional pentru a întări o decizie  arbitrală, s-a reusit recuperarea totală sau a unei părti substanţiale din valoarea decisă de arbitraj într-o perioadă mai mică de un an. În acest caz, tribunalul naţional poate fi solicitat pentru a da ordinul sau pentru a sechestra bunurile părţii necâştigatoare.

 

Deşi doar un număr mic de corporaţii avea experienţă în punerea în aplicare a deciziilor arbitrale  împotriva instituţiilor guvernamentale, totuşi ratele de succes înregistrate au fost similare cu cele în care erau implicate doar companii comerciale. Percepţia tradiţională conform căreia unele ţări îngreunează sau chiar fac imposibilă aplicarea deciziilor arbitrale împotriva companiilor de pe teritoriul lor, nu este confirmată de experienţa companiilor ce au fost incluse în studiu.

 

 ‘’Rezultatele arată în mod cert preferinţa companiilor de a folosi arbitrajul internaţional în loc de utilizarea tribunalelor naţionale pentru a-şi rezolva disputele. Acest lucru este încurajator deoarece eficienţa sistemului de arbitraj internaţional, reprezintă un pas major în protecţia intereselor tuturor părţilor implicate în activităţi comerciale sau interesate de a investi ori a beneficia de investiţii, sumele implicate în aceste dispute fiind de multe ore ori substanţiale.’’ A comentat Donatela Cazanacli, Partener în Departamentul de Servicii de Consultanţă, din cadrul PricewaterhouseCoopers România

 

La studiu au participat respondenţi din cadrul a 130 de companii din intreaga lume. Studiul s-a concentrat pe eficienţa aplicării deciziilor arbitrale precum şi pe experienţa companiilor în stabilirea unor inţelegeri în diferitele etape ale procesului de arbitraj.

 

 

Sursa: PricewaterhouseCoopers