Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să impună tuturor firmelor care se ocupă cu intermedierea în asigurări constituirea unui capital social de minimum 150.000 de lei. Decizia autorităţii de supraveghere va fi publicată în Monitorul Oficial, iar brokerii au timp, până la sfârşitul acestui an, să vină cu banii necesari.
Pentru sute de brokeri, decizia ASF va însemna sfârşit de drum, cel puțin în forma actuală de organizare, având în vedere că veniturile nu le vor putea permite să aducă aportul cerut de ASF.
„Nu cred că, pe medie, capitalul social al brokerilor membrii ai UNSICAR este chiar cel minim stabilit prin lege, însă în niciun caz nu este 150.000 de lei. Vom fi nevoiţi fie să venim cu bani de acasă, fie să direcţionăm profitul pe anul acesta către capitalul social, după caz. Este clar că brokerii mici nu vor face faţă, însă nu este neapărat un lucru rău. Sunt firme mici, câteodată cu unu sau doi angajați, care se pot transforma oricând în asistenţi în brokeraj (nr: specialiştii angajaţi în firmele de brokeraj). Poate fi chiar mai bine pentru ei“, spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).
Potrivit acestuia, mai există şi o categorie de brokeri care nu îşi mai justificau existenţa pe piaţă. „Preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu, spunea că sunt în jur de 100 de brokeri care nu au trimis raportările financiare solicitate de Autoritate. Dacă nu au trimis aceste raportări, probabil că ei nu mai au activitate. Nu vor mai avea de ce să îşi continue activitatea dacă vor fi obligaţi să aibă un capital social atât de mare“, spune Andriescu. De altfel, potivit datelor ASF, 101 firme de brokeraj aveau, la finele lui 2014, activitatea suspendată.
Doar cei mari contează
Criza financiară s-a dovedit a fi o perioadă destul de prolifică pentru intermediarii din piaţa asigurărilor. Valoarea totală a primelor intermediate de brokeri în anul 2014 a fost de 4,56 miliarde lei (inclusiv intermedierile pe asigurări de viaţă), în urcare cu 16,32% (3,92 miliarde lei) faţă de 2013. Astfel, gradul de penetrare al brokerilor în totalul pieţei de asigurări s-a majorat până la 56,45%.
Veniturile totale obţinute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere au fost în valoare de 843,64 milioane lei anul trecut, în urcare cu 6,67% faţă de 2013, reprezentând, totodată, 18,9% din primele totale intermediate.
În România sunt înregistrate și autorizate de ASF aproape 600 de firme care au ca activitate intermedierea în asigurări, însă, potrivit datelor oficiale, piața are un grad de concentrare foarte ridicat. Mai clar, peste 53% din primele intermediate aparțin unui număr de 20 de brokeri. Primii doi dintre aceștia, Safety Broker și Marsh Broker, au o cifră de afaceri comparabilă cu cea a unei societăți de asigurare de talie medie, adică aproape 50 de milioane de euro după primele trei trimestre ale anului trecut.
Raportat la întreaga piața de asigurări, cele 20 de firme care domină brokerajul au intermediat aproape 30% din primele brute subscrise în perioada menționată. Mai mult, în timp ce piața de asigurări, în ansamblu, a scăzut după primele nouă luni ale anului trecut cu peste 4%, afacerile celor mai importanți brokeri au crescut, în medie, cu 13%, unele dintre companii înregistrând chiar cifre duble sau triple față de perioada similară a lui 2013.