Comparaţia (n.r. – între comisioanele practicate pe piaţa de capital în ţările membre UE) a fost cel mai greu de făcut, datorită numărului mare de entităţi, instrumente, activităţi supravegheate etc. Cu toate acestea, am reuşit să împărţim tarifele în două, respectiv taxele de autorizare şi cele de supraveghere. Avem mai multe propuneri. Toate se referă la reduceri de comisioane, niciuna nu este de creştere. Nu toate sunt, însă, spectaculoase pentru că trebuie să ţinem cont şi de dimensiunea pieţei', a spus Mircea Ursache.
La rândul său, Cristian Micu, director general al NBG Securities, a prezentat o analiză comparativă a comisioanelor pe piaţa de capital în România şi în ţările din regiune.
'Pe partea costurilor de tranzacţionare, din punct de vedere al brokerajului, suntem destul de competitivi cu ceea se întâmplă în zonă, undeva de la 7 şi până la 10 puncte de bază (n.r. – 0,07 – 0,1 puncte procentuale). În schimb, pe partea de costuri de piaţă am să pun lucrurile în perspectivă faţă de unde suntem ca piaţă de frontieră şi unde vrem să ajungem, ca piaţă emergentă 12,5 puncte de bază aproximativ se plăteşte pe fiecare parte de tranzacţionare, cumpărare sau vânzare către Bursă, ASF, depozitar, etc. La acest nivel suntem la fel ca în Dubai şi Abu Dhabi. Suntem mai scumpi decât Marocul şi decât
Libanul sau Iordania', a explicat Micu.
El a mai spus că pe viitor 'vrem să ajungem în clubul Cehiei, Ungariei, Poloniei, Greciei, care mai nou este piaţă emergentă', unde costurile sunt de 2,5 puncte de bază, în cazul Cehiei şi Ungariei, de 4 puncte de bază în cazul Poloniei şi de 3,5 puncte în cazul Greciei.
ASF, care supraveghează piața asigurărilor, piața pensiilor și Bursa, percepe comisioane substanțiale, deși aproape toți bani rezultați din taxarea mediului privat merg către salariile celor din Autoritate. Pe larg despre Cine finanțează cooperativa ASF, într-o analiză Capital.