Compania, cu sediul în Luxemburg, se aşteaptă acum ca, în 2013, livrările de oţel să fie cu 2-3% mai mari decât în 2012, iar marjele de profit să crească uşor în acest an, datorită planului de reducere a costurilor. Profitul înainte de dobânzi şi taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească anul acesta faţă de 2012, când a ajuns la 7,08 miliarde de dolari, al doilea cel mai scăzut nivel de la formarea companiei, în 2006.
Directorul general al companiei, Lakshmi Mittal, a declarat că 2012 a fost un an dificil pentru sectorul oţelului, mai ales în Europa, unde cererea a scăzut cu 8,8%, determinând ArcelorMittal să reducă capacităţile de producţie. Pierderea netă înregistrată de ArcelorMittal s-a ridicat anul trecut la 3,73 miliarde de dolari, după ce în trimestrul patru compania a anunţat că va deprecia valoarea afacerii sale din Europa cu aproximativ 4,3 miliarde de dolari deoarece problemele economice de pe continent au afectat cererea pentru oţel.
Recent, ArcelorMittal a obţinut 4 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor, din vânzarea acţiunilor şi a bondurilor convertibile, pentru a-şi întări bilanţul şi a face astfel faţă dificultăţilor de pe pieţe. Anul trecut, cererea de oţel în Europa a scăzut cu 8%, a estimat recent ArcelorMittal, declinul cererii ajungând cumulat din 2007 şi până în 2012 la 29%.
ArcelorMittal este cel mai mare producător mondial de oţel, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. În 2011, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 94 de miliarde dolari şi o producţie de oţel de 91,9 milioane de tone, reprezentând aproximativ 6% din producţia mondială de oţel. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Sursa: Agerpres