Guvernul de la Berlin a sprijinit săptămâna trecută planul ministrului Economiei, Sigmar Gabriel, de reformare a sistemului de subvenţii acordate energiilor regenerabile, după ce majorarea costurilor au afectat facturile consumatorilor.
'Nimeni nu spune că vom începe să închidem fabricile de mâine. Dar, dacă ameninţările devin mai concrete, companiile vor fi din ce în ce mai prudente să investească', a afirmat şeful diviziei germane a ArcelorMittal, Frank Schulz.
Acesta a explicat că reformele propuse vor majora cu 30 milioane de euro pe an costurile de operare ale celor patru fabrici deţinute de ArcelorMittal în Germania, cu aproximativ 8.000 de angajaţi, care au fost neprofitabile în 2012. Peste 20 de milioane de euro din costurile de operare vor veni din suprataxarea energiei regenerabile, susţine Frank Schulz.
Acesta a avertizat că impunerea unor costuri pentru facilităţile energetice existente pe teren, care în general costă milioane de euro pentru a fi construite, va duce la privarea de stimulente pentru investiţiile viitoare.
'Planurile anunţate de Sigmar Gabriel trebuie schimbate', a afirmat Schultz, care a reluat criticile lansate de alte mari companii industriale din Germania, cum ar fi ThyssenKrupp şi BASF.
Şeful diviziei germane a ArcelorMittal a anunţat că va discuta curând planurile de reformare a sectorului energetic cu Sigmar Gabriel.
ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).
SURSA: Agerpres