Activitatea de producere a pieselor de schimb noi din cadrul Departamentului de Mentenanţă Centrală şi Piese de Schimb, fosta Uzină de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), va fi oprită în mod treptat începând cu luna iunie, a anunţat directorul de comunicare al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
El a precizat, potrivit Agerpres, că angajaţii care vor rămâne fără obiectul muncii vor fi transferaţi la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, în funcţie de competenţele lor, sau în alte sectoare. ”Celelalte activităţi ale Departamentului de Mentenanţă Centrală şi Piese de Schimb vor fi menţinute. Aceste măsuri sunt menite să menţină competitivitatea ArcelorMittal Galaţi într-un mediu exigent şi dificil. Compania continuă măsurile interne adoptate în 2011 în scopul menţinerii competitivităţii, creşterii productivităţii şi reducerii costurilor fixe”, a afirmat Dumitrescu.
Potrivit unor surse sindicale, aproximativ 350 de muncitori vor fi afectaţi de sistarea producţiei de piese de schimb, urmând a fi recalificaţi sau ar putea părăsi compania. De altfel, peste 350 de muncitori din UPSRS au organizat în urmă cu aproximativ o lună un protest spontan în faţa unei clădiri din incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii referitoare la intenţia administraţiei ArcelorMittal Galaţi de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importului de piese.
Potrivit administraţiei, o parte dintre angajaţii UPSRS vot fi transferaţi la Laminorul de Tablă Groasă (LTG) nr. 1, care va reintra în funcţiune în luna iunie. Oprit imediat după izbucnirea crizei economice, în toamna lui 2008, LTG 1 a fost supus în ultima perioadă unor lucrări de reparaţii, deoarece este de aşteptat ca în următoarele luni cererea de oţel să crească. Pentru început, la LTG 1 se va lucra într-un schimb, iar personalul care va deservi echipamentul va fi format din laminorişti care au părăsit combinatul prin intermediul schemelor de plecări voluntare derulate în anii anteriori şi care au fost reangajaţi, dar şi de siderurgişti din alte departamente, conform aceleiași surse.
Introducerea celui de-al doilea şi celui de-al treilea schimb la LTG 1 nu este certă, măsura urmând să fie aplicată doar dacă volumul de comenzi va fi suficient de mare. ArcelorMital Galaţi poate ajunge la o capacitate de un milion de tone de tablă groasă pe an cu LTG 1 şi LTG 2 în funcţiune.