Comisia Europeană a aprobat luni tranzacţia prin care grupul ArcelorMittal va achiziţiona Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, precizând însă că această aprobare este condiţionată de "vânzarea unui pachet extins de active" pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor, potrivit Reuters.
Citește și Viitor incert pentru emblema județului Galați
De altfel, ArcelorMittal s-a oferit încă de luna trecută să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.
„Decizia de astăzi asigură că preluarea Ilva, cel mai mare producător de oţel din Europa, de către ArcelorMittal nu va duce la majorarea preţului oţelului. ArcelorMittal a propus să vândă mai multe oţelării din Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care le vor gestiona astfel încât să concureze cu ArcelorMittal pe termen lung. Acest lucru va păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Comisia Europeană precizează că ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces deschis şi transparent de vânzare pentru activele pe care s-a oferit să le elimine. ArcelorMittal va înştiinţa Comisia cu privire la cumpărătorul/cumpărătorii pe care i-a selectat pentru a negocia vânzarea acestor active. „Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (expertiza şi resursele financiare) de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie în ideea de a putea concura în mod activ cu Ilva. Cu alte cuvinte, vânzarea unei oţelării către un cumpărător care ulterior intenţionează să o închidă nu va fi acceptată”, se arată în comunicatul Executivului comunitar.
Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, la care lucrează peste 14.000 de persoane. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave.
Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. (Sursa: Agerpres)