„Procesul de închidere a furnalului şi a oţelăriei va începe în octombrie şi va dura câteva săptămâni până când activele sunt oprite permanent”, a informat compania, care nu se aşteaptă la o revenire rapidă a cererii pentru oţel.
„Sectorul oţelului din UE a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (Covid-19), toate sectoarele care folosesc oţel reducându-şi activitatea”, precizează ArcelorMittal, pentru a justifica oprirea activităţii la unitatea din Cracovia.
S-a dat vina pe prețturile mai ridicate la energie
De asemenea, compania a dat vina pe preţurile mai ridicate la energie din Polonia şi pe recenta decizie a UE „de a majora cota de importuri de oţel scutite de taxe vamale din afara blocului comunitar, într-un moment în care cererea de oţel în Europa a scăzut dramatic”.
Cererea „este considerabil mai scăzută decât înaintea pandemiei”, în pofida redresării din ultimele săptămâni, a afirmat Sanjay Samaddar, directorul subsidiarei poloneze a ArcelorMittal.
Într-o încercare de a-şi îmbunătăţi competitivitatea, ArcelorMittal, se va concentra acum pe activităţile de la uzina din Dabrowa Gornicza, unde are două furnale. Uzina de cocsificare Cracovia va continua să opereze.
ArcelorMittal deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Pierderi de miliarde de dolari
În urma scăderii producţiei din cauza restricţiilor determinate de COVID-19, rezultatul brut operaţional (EBITDA), de 967 milioane dolari, înregistrat în perioada ianuarie-martie 2020, a fost cu 41,5% sub cele 1,652 miliarde dolari din urmă cu un an, informează compania, citată de Efe.
În ceea ce privește al doilea trimestru, ArcelorMittal se aşteaptă să obţină un rezultat operaţional între 400 şi 600 milioane dolari, dar evită să facă alte estimări legate de întregul an.
Totodată, compania a înregistrat venituri de 14,844 miliarde dolari în primele trei luni din 2020, cu 32,3% mai puţin raportat la perioada similară din 2019.
Reprezentanţii companiei au dat asigurări că „au reacţionat cu rapiditate” în contextul apariţiei pandemiei şi restricţiilor pe care le implică în termeni economici, „adaptând producţia la scăderea portofoliului de comenzi şi adoptând măsuri pentru diminuarea costurilor în toate sectoarele, în conformitate cu nivelurile excepţional de reduse ale utilizării capacităţilor de producţie”.
Compania, cu sediul în Luxemburg, a menţionat, într-un comunicat, că este imposibil să prevadă ce se va întâmpla la reluarea producţiei, suspendată din cauza pandemiei, în diferite ţări ale lumii, dar a semnalat că industria oţelului şi construcţiile par două sectoare ce vor ieşi mai rapid din „şomaj” şi se vor putea reactiva mai repede.
Grupul se confruntă cu pandemia cu o datorie netă de 13,8 miliarde dolari şi intenţionează să o reducă până la 7 miliarde dolari pe termen scurt, „în pofida faptului că impactul COVID-19 a adus provocări neprevăzute”, relatează agerpres.