Compania ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel pe plan international, a anuntat ca va reduce drastic productia pe fondul scaderii cererii globale.

La fel ca si competitorii sai din Japonia, China si rusia, ArcelorMittal isi va reduce capacitatea de productie pe masura ce clientii sai se confrunta cu dificultati financiare tot mai mari.

Potrivit Asociatiei Internationale a Otelului, productia globala a scazut cu 3,2% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand astfel la 108,4 milioane de tone. De asemenea, productia din China, tara cu cea mai mare productie de otel din lume, a scazut cu 9% in septembrie.

Mai mult, insustria auto a suferit in luna octombrie una dintre cele mai scaderi ale vanzarilor, ceea ce in ochii analistilor reprezinta un semn ca cererea de otel va scadea si mai mult din partea acestor companii.

ArcelorMittal a inregistrat in al treilea trimestru din acest an un profit de 3,8 miliarde de dolari, in crestere cu 29% fata de rezultatul raportat in aceeasi perioada a anului 2007, insa cu mult sub prognozele de 6 miliarde, efectuate anterior. De asemenea, actiunile companiei au scazut in acest an cu peste 60%.

Compania va reduce productia de otel din SUA cu peste 35%, in timp ce in Europa va avea loc o reducere cu 30% a productiei. Mai mult, ArcelorMittal isi va reduce cu peste 35% productia in Asia, rusia si Africa.

ArcelorMittal are 326.000 de angajati in mai mult de 60 de tari din intreaga lume. Compania nu a precizat ce impact va avea reducerea productiei asupra fabricilor sale.

Pe de alta parte, si cel mai mare producator chinez de otel, Baosteel Group a anuntat ca va face reduceri ale productiei in luna decembrie, din cauza scaderii cererii.

Mai mult, Nippon Steel, al doilea producator de otel a anuntat de asemenea ca ar putea apela inca din aceasta luna la reducerea capacitatilor de productie, intrucat in luna august a inregistrat comenzi cu mult in scadere fata de aceeasi luna a anului trecut.

Sursa: IHT