Operatorii din piata de capital sustin ca se pregateste o oferta publica de cumparare din partea companiei Electrolux si ca la aceasta oferta vor subscrie si principalii actionari ai societatii Arctic, respectiv BERD, care detine 31,81 % din actiuni si SGRF, cu 25,48%. Cei doi actionari au demarat procesul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni Arctic in luna martie si au angajat pentru aceasta operatiune banca franceza de investitii Rotschild.
Desi compania Arctic a inregistrat pierderi financiare din momentul privatizarii pana anul trecut, programul de restructurare a permis reducerea pierderilor si mentinerea unei cote de piata pentru produsele Arctic de peste 45 %. In aceste conditii, principalii competitori – Whirlpool, cu o cota de piata de 20 % dupa preluarea companiei Polar(Polonia) si Electrolux, cu o cota de piata de 15% – au motive reale pentru a negocia achizitionarea Arctic. Un argument in plus este nivelul ridicat al vanzarilor de produse frigorifice, care in acest an este estimat la peste 41 de milioane de dolari.
In anul 2001, Arctic a inregistrat pierderi de 7,29 miliarde lei, dupa standardele contabile internationale(sau 139 miliarde lei dupa contabilitatea romaneasca). In primul trimestru din acest an volumul vanzarilor a crescut cu 23 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pierderile inregistrate in aceeasi perioada au fost cu 16% mai mici.
Rezultatele obtinute in primele trei luni ale anului au venit ca o manusa pentru intentia principalilor actionari de a vinde pachetul majoritar. Efectul s-a simtit si la bursa, unde pretul actiunilor Arctic a urcat de la 620 lei, in luna martie, la un maxim de 2600 lei/actiune in iunie. In prezent, actiunile Arctic se tranzactioneaza la un pret mediu cuprins intre 1800-1900 lei, investitorii asteptand o decizie finala intre cei ce negociaza pachetul majoritar. Brokerii sustin ca intre BERD si Electrolux s-ar putea bate palma chiar in aceasta vara, urmand ca din luna septembrie sa fie lansata o oferta publica de cumparare. De cealalta parte, nici reprezentantii Whirlpool nu stau cu mainile incrucisate, acestia fiind suspectati ca asteapta un pas gresit in negocierile purtate de actionarii principali ai companiei Arctic cu Electrolux pentru a veni cu o oferta concreta.
Volumul zilnic al tranzactiilor cu actiuni Arctic (ARC) este in medie de 233.000 unitati/zi, datorat in cea mai mare parte unor volume exceptionale inregistrate in ultima luna. Alternanta de zile cu volum extrem de ridicat si extrem de redus face ca actiunile sa fie considerate foarte volatile si o data facuta aceasta categorisire o mare precautie trebuie aratata de cei care speculeaza cu ele.
Dupa o lunga perioada de consolidare pana in 17 martie, a inceput sa se formeze un triunghi ascendent (semnal de crestere), care a fost confirmat in 22 aprilie prin penetrarea rezistentei la 1.090 lei. Evolutia ARC a intrat intr-un canal ascendent, al carui varf din 17 iunie a fost anuntat de mai multi indicatori tehnici. Declinul a inceput la limita inferioara a canalului care a fost „sparta” la 1 iulie, confirmand trendul descendent. Daca suportul 3, la 1.870 lei, va fi strapuns la inchidere, urmatorul suport (2) va fi in jur de 1.750-1.800. Partea inferioara a canalului ascendent a devenit acum rezistenta.
Mediile mobile* de 5, 10 si 50 de zile, impreuna cu suporturile 2 si 3 converg in jurul zonei de 1.700-1.800 lei. De aceea, aceasta zona (indicata de elipsa) reprezinta un suport puternic. In cazul in care va fi rupt, 1.100 lei va fi urmatorul suport solid (suportul 1).
In concluzie, pe termen foarte scurt se asteapta o revenire datorata conditiei tehnice de actiune „supravanduta” (oversold) si a evolutiei incepand cu 1 iulie (salturi zilnice in declin). Pentru urmatoarele doua saptamani evolutia ARC este estimata intr-un culoar generos: 1.700 – 2.600 lei, pana cand una dintre aceste limite va fi strapunsa. In acel moment va fi necesara o actualizare a analizei curente. Pentru cei care au o perioada mai lunga de tranzactionare a acestor actiuni, actualul trend descendent isi va schimba directia daca inchiderea de vineri 12 iulie va fi de cel putin peste 2.780 lei.
Media mobila de 5 / 10 / 50 de zile reprezinta evolutia valorii medii aritmetice a pretului la inchidere in 5 / 10 / 50 de zile consecutive.