Groenlanda înregistrează temperaturi-record, dar şi topirea gheţii şi diminuarea masei banchizei, conchide o echipă internaţională de 69 de cercetători, în acest raport anual, intitulat "Arctic Report Card".
Gheaţa prezentă în timpul anotimpului cald continuă să se reducă. Vara trecută s-a înregistrat al treilea cel mai redus nivel al suprafeţei acesteia, de la începutul observaţiilor prin satelit, în 1979.
Recordul de contracţie a gheţii a fost înregistrat în 2007, urmat de nivelul înregistrat în 2008.
Grosimea gheţii plutitoare se subţiază tot mai mult, iar durata acoperirii cu zăpadă a Arcticii, în acest an, a fost cea mai scurtă înregistrată în ultimii 44 de ani, de când se fac aceste înregistrări.
Climatologii au observat, totodată, semne potrivit cărora efectele încălzirii aerului în atmosfera arctică, toamna, contribuie la schimbări ale circulaţiei atmosferice în Arctica, dar şi la latitudini medii în emisfera de nord.
Iarna 2009-2010 a relevat o legătură între frigul extrem prezent la latitudini medii, marcat prin importante precipitaţii sub formă de zăpadă, şi schimbări în cadrul curenţilor de aer care circulă în Arctica, legat de o fază a oscilării arctice.
Este vorba despre o variaţie a diferenţei de presiune atmosferică la nivelul mării, în emisfera septentrională, înregistrată de la un an la altul.
Această variaţie este legată de intensitatea şi poziţia medie a zonelor depresionare şi anticiclonilor între Arctica şi porţiunea cuprinsă între paralele de 37 şi 45 de grade nord.
"Tot ceea ce urmează să se producă pe restul globului se întâmplă în primul rând şi într-o mare măsură în Arctica", a subliniat Jane Lubcenco, directoarea Agenţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).
În afară de faptul că situaţia din Arctica afectează populaţiile umane şi ecosistemul acestei regiuni, încălzirea temperaturilor arctice, diminuarea permafrostului, a cuverturii de zăpadă, gheţarilor şi gheţurilor plutitoare au consecinţe care se extind până asupra sistemelor fizice şi biologice din alte părţi ale globului", a adăugat ea, într-un comunicat, referindu-se la raport.
Arctica este un important motor al climatului şi meteorologiei în jurul globului. Ea este, totodată, o sursă esenţială de hrană pentru numeroase populaţii de păsări, mamifere şi peşti de pe planetă, unde un număr important dintre acestea migrează pentru a se reproduce.
SURSA: Mediafax
Arctica se topeşte într-un ritm fără precedent
23 octombrie 2010, 15:39
Ultima modificare în 23 octombrie 2010, 18:39
Arctica se încălzeşte, în continuare, într-un ritm fără precedent, afectând populaţiile şi ecosistemele, dar şi regimul climateric în zonele cele mai populate din emisfera nordică, potrivit raportului anual al administraţiei americane asupra acestui subiect, publicat joi.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Gheorghe Hagi, în top 20 cei mai bine plătiţi antrenori din lume
- Cel mai puternic om din lume s-a întâlnit cu managerul deceniului
- Băsescu: În viaţa politică nu am fost optimist niciodată. De România sunt însă optimist
- 80.000 de oameni vor ieşi în stradă în ziua votării moţiunii de cenzură
- Elena Udrea: Nu ne permitem să reducem TVA pentru alimente
- Automobile Dacia va primi bani de la UE
- Guvernul cedează gratuit Bisericii Ortodoxe 32 clădiri, inclusiv hoteluri şi restaurante
- Vinurile româneşti, promovate pe piaţa chineză
- Bisericile, impozitate și fără finanțare de la stat
- Care sunt propunerile PNL pentru funcţia de premier