Anunțul a venit în contextul în care începutul de vară neobişnuit de secetos a provocat incendii în întreaga ţară. Astfel, provincia Noua Scoţie se confruntă cu două focare ample ce ameninţă comunităţile de la periferia capitalei sale, oraşul Halifax, conform reuters.com

211 de focare continuă să ardă în şapte dintre cele 10 provincii canadiene

Potrivit sursei menționate, 211 de focare continuă să ardă în şapte dintre cele 10 provincii canadiene, iar 82 de focare nu sunt deocamdată controlate, a anunţat Bill Blair, ministrul care coordonează pregătirea pentru situaţii de urgenţă.

Forţele armate canadiene vor furniza echipament şi personal pentru înlocuirea prin rotaţie a pompierilor locali, „care au lucrat neobosit şi contra cronometru pentru a proteja comunităţile din Noua Scoţie”, a precizat Bill Blair.

Deşi Canada se confruntă adeseori cu incendii de vegetaţie pe timpul verii, s-a întâmplat foarte rar până acum ca astfel de fenomene să se producă atât de timpuriu în debutul sezonului estival.

Aproximativ 28.000 de canadieni au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele, iar 18.000 dintre ei sunt locuitori din provincia Noua Scoţie, unde meteorologii au prognozat în continuare o vreme călduroasă şi uscată.

Bill Blair spune că aceste condiții sunt fără precedent

„Aceste condiţii, apărute atât de devreme la începutul sezonului cald, sunt fără precedent. Din cauza schimbărilor climatice, evenimente extreme similare ar putea să crească atât în frecvenţă, cât şi în severitate în întreaga ţară”, a adăugat Bill Blair în faţa reporterilor canadieni.

În vestul provinciei Alberta au fost semnalate 61 de incendii, din care 16 sunt necontrolate, au precizat oficialii canadieni, în timp ce în provincia Quebec din centrul ţării au fost înregistrate 13 focare, din care două sunt necontrolate, a raportat postul de televiziune CBC News, citând Agenţia pentru prevenirea incendiilor din Quebec.

Peste 500 de familii au fost obligate să-şi părăsească locuinţele după ce flăcările s-au apropiat de comunitatea Chapais din nordul provinciei Quebec, potrivit CBC News.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat joi seară pe Twitter că Guvernul pe care îl conduce monitorizează cu mare atenţie situaţia din Quebec.

Guvernul federal canadian a trimis trupe militare în Alberta luna trecută pentru a stinge incendiile din acea provincie, în contextul în care Canada a primit şi un ajutor din partea altor ţări în lupta sa împotriva flăcărilor.

Aproximativ 800 de pompieri din SUA au participat la operaţiunile de stingere a incendiilor, în principal în Alberta, în timp ce alţi 100 de pompieri americani sunt aşteptaţi să sosească în Noua Scoţie în zilele viitoare, au precizat oficialii canadieni.

Mai mult, Australia şi Noua Zeelandă au trimis 224 de pompieri, iar Africa de Sud va trimite la rândul ei peste 200 de pompieri.