Ministrul Mediului spune că unele incendii de vegetație sunt provocate de oameni: Avem județe piromane
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pune canicula pe seama schimbărilor climatice care au loc la nivel global. Cu toate acestea, el a precizat că mercurul din termometrele noastre se va opri la 40 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne facem griji că vom avea temperaturi extreme ca în Spania.
Totodată, acesta pune incendiile de vegetație din țara noastră atât pe seama secetei, cât și pe seama unor persoane iresponsabile, care ard intenționat vegetația uscată.
„Este acea încălzire globală care ne afectează pe toți, sunt acele fenomene meteorologice extreme, care sunt generate de schimbările climatice și nu mai poate nega nimeni că activitatea umană a pus o presiune prea mare asupra naturii și că măsurile care sunt impuse prin acorduri internaționale, prin reducerea emisiilor de carbon, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt absolut necesare.
Nu se pot compara pădurile din România cu cele din Spania, din Grecia sau din Portugalia, motiv pentru care incendiile de pădure sunt pe suprafețe mai mici sau mai rare, în timpul caniculei, în România, dar avem din păcate așa-zisele județe piromane, acolo unde persoane iresponsabile dau foc la vegetația uscată de pe câmp, de pe terenurile agricole, în zona pădurii, la vegetația uscată și sunt din păcate multe județe care sunt campioane la acest lucru.
Am avut lunile trecute întâlniri inclusiv cu ISU, inclusiv cu domnul ministru Bode pentru a preveni aceste incendii de vegetație uscată sau incendiile de pădure, dar este extrem de greu să luptăm împotriva acestor persoane iresponsabile, care generează focurile în zonele respective”, a explicat Tanczos Barna.
Avertizare meteo de caniculă de la ANM. Joi se va emite Cod Portocaliu sau Roşu
„Colegii de la ANM vor emite în cursul zilei de joi, probabil, o avertizare meteo de fenomene extreme, caniculă, o să vedem dacă o să fie Cod Roșu sau Portocaliu. Cu siguranță, urmează câteva zile de temperaturi foarte ridicate.
Nu ne așteptăm să ajungem la 42-43 de grade, cum au fost temperaturile din Spania sau din Portugalia sau chiar 46 de grade, la un moment dat, o să fim undeva în limita de 40 de grade”, a precizat el, în cadrul unui interviu acordat RFI.
Amintim faptul că, luni după-amiază, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a anunțat că, în prima jumătate a acestui an, au avut loc 711 incendii în fondul forestier administrat, fiind o creştere de peste şapte ori (625%) față de perioada similară din 2021. Din nefericire, valoarea pagubelor s-a apropiat de un milion de lei.
Romsilva: Incendiile din acest an au cauzat pagube de aproape un milion de lei
Potrivit datelor publicate luni de către Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, majoritatea incendiilor (respectiv 693 din totalul de 711) au avut loc în zone de deal şi de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetaţie produse în proprietăţile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriştilor şi a vegetaţiei uscate.
În acest context, incendiile raportate au afectat 10.304 hectare, din care:
- 10.191 hectare au fost incendii de litieră;
- 98,93 hectare sunt suprafeţe regenerate recent;
- 285.041 de puieţi forestieri au fost distruşi;
- 1.129 metri cubi de lemn au fost distruși;
Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva este de aproape un milion de lei (mai exact, 951.302 lei). Conform sursei citate, majoritatea incediilor s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcţiile silvice:
- Gorj – 124 incendii;
- Sibiu – 73 incendii;
- Caraş-Severin – 48 incendii;
- Mehedinţi – 44 incendii;