Incendii de vegetație în România

România se confruntă cu multiple incendii de vegetație. Astăzi, 9 iulie, focarele au cuprins trei orașe din țară. Unul dintre ele este la Parcul Natural Porțile de Fier.

Acolo, incendiul a mistuit pădurea de pini de patru zile. Terenul accidentat și curenții de aer au complicat misiunea echipelor de intervenție, formată din 27 de pompieri, 9 pădurari și 11 rangeri.

Echipele lucrează intens, acționând cu ATV-uri, saci de stingători și unelte specializate pentru a controla focul extins pe aproximativ cinci hectare.

În zona localității Svinița, 27 de pompieri din detașamentele Orșova și Drobeta Turnu Severin se confruntă cu un incendiu de litieră. Echipele mixte acționează pe două sectoare, folosind resurse diverse pentru a localiza și lichida focarele, în condiții dificile generate de caniculă și accesul limitat.

Mașina de pompieri a devenit prada flăcărilor

O mașină de pompieri a fost distrusă în totalitate în localitatea Culmea din Constanța, după ce incendiul izbucnit la un autoturism s-a extins rapid în vegetația uscată din apropiere.

Intervenția promptă a colegilor a limitat propagarea focului, cu un singur membru al echipei necesitând asistență medicală pentru arsuri.

„Flăcările s-au extins la vegetatia uscată (mirişte) din vecinătate, însă colegii mei intervin cu eficienţă pentru limitarea propagării incendiului şi stingerea acestuia în cel mai scurt timp. Chiar dacă una dintre autospeciale a fost amplasată într-o zonă sigură, schimbarea direcţiei vântului a făcut ca flăcările să afecteze şi una dintre autospeciale alocate la caz. Un singur coleg a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportat conştient la Spitalul Judeţean pentru investigaţii medicale amănunţite”, au spus reprezentanţii ISU Dobrogea.

incendiu constanta
SURSA FOTO: romaniatv.net

Lupta contra flăcărilor în apropierea unui centru comercial

În județul Ilfov, focul a cuprins vegetația uscată în apropierea unui centru comercial din Chiajna.

Eforturile coordonate ale pompierilor au reușit să localizeze incendiul, intervenind cu cinci autospeciale de stingere echipate cu apă și spumă.

Suprafața afectată este estimată la aproximativ cinci hectare, fără a se înregistra victime.

„În urmă cu scurt timp am intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la vegetație uscată, în localitatea Chiajna, din județul Ilfov.

incendiu
SURSA FOTO: romaniatv.net

Igienizarea terenurilor nu trebuie să se facă prin incendiere

Incendii de vegetație în România. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) lansează un apel pentru stoparea practicii igienizării terenurilor prin incendiere.

În doar ultimele 24 de ore, în România au avut loc nu mai puţin de 140 de incendii de vegetaţie. Acestea au devastat peste 300 de hectare de teren. De aceea, a fost nevoie de intervenţia imediată a sute de pompieri pentru a limita pierderile.

”Facem un apel pentru oprirea igienizării terenurilor prin incendiere! În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproximativ 140 de incendii de vegetaţie, iar peste 300 de hectare de teren au fost mistuite, fiind necesară intervenţia a sute de pompieri pentru a stinge flăcările. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea se sancţionează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei”, conform unui mesaj al IGSU.