Arde pământul în România! Un incendiu puternic s-a dezlănțuit. Autoritățile sunt în alertă

incendiu

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Arde pământul în România. Un incendiu puternic s-a dezlănțuit în acest weekend, în lunca Dunării, lângă localitatea Gârcov. Pompierii s-au luptat ore bune pentru a putea stinge focul care a distrus vegetația.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt anunță duminică dimineață că un incendiu de vegetație a izbucnit în lunca Dunării, lângă localitatea Gârcov. Potrivit sursei citate, focul a afectat o suprafaţă de 70 de hectare.

ISU Olt anunță că pompierii au avut nevoie de mai mult de șase ore pentru a putea stinge focul, iar vântul puternic a îngreunat acțiunea.

„Mai bine de şase ore au acţionat echipajele de pompieri din cadrul ISU Olt şi ISU Teleorman, pentru stingerea unui izbucnit la vegetaţie uscată, lăstăriş şi păpuriş, în lunca Dunării, pe raza localităţii Gârcov. Misiunea a fost îngreunată de vântul puternic şi de accesul foarte dificil al autospecialelor în zona de manifestare a incendiului”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Olt.

Sursa citată mai precizează că în urma incendiului au ars aproximativ 70 de hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş şi păpuriş. Pentru a se evita eventuale situații în viitor, pompierii reamintesc faptul că arderea vegetaţiei uscate este interzisă, singura excepţie fiind carantina fitosanitară, stabilită de autorităţile competente.

Un alt incendiu puternic a distrus 28 de hectare

Trebuie menționat că la finele anului trecut, în noiembrie, un alt incendiu puternic a afectat o pădure de la Oituz. Cinci zile s-au luptat pompierii cu flăcările, iar incendiu a afectat peste 28 de hectare.

Și la acel moment situația era extrem de dificilă. Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău declara că intervenția a fost una extrem de dificilă, având în vedere că terenul este foarte accidentat.

Totodată, acesta a mai precizat atunci că accesul în zonă este dificil și periculos, explicând că pe acolo a trecut linia frontului în Primul Război Mondial, subliniind că acolo se află elemente de muniție rămasă neexplodată.

Cu toate că intervenția este dificilă și periculoasă, Andrei Grecu spune că se iau toate măsurile de intervenție pentru a nu se înregistra victime în rândul salvatorilor.

„Sperăm să fie optime condițiile de zbor ca să primim ajutor din partea colegilor de la Inspectoratul General de Aviație”, a adăugat el.

Ulterior incendiu de vegetație a fost lichidat. Și în vara anului trecut, mai multe incendii de acest tip au izbucnit în România, pompierii intervenind de urgență pentru a evita o eventuală catastrofă.