Un incendiu de vegetație a mistuit zeci de hectare! Obiceiul oamenilor de a da foc miriștilor, pentru a igieniza terenul agricol, poate avea urmări tragice.
Pompierii din România au anunțat că marți și miercuri au stins nu mai puțin de 103 incendii de vegetație.
Un incendiu de vegetație a mistuit zeci de hectare! Pompierii și voluntarii s-au luptat cu focul
Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară, între satele Smeeni şi Brădeanu, judeţul Buzău. Au luat foc paiele rămase pe teren după seceriş, iar pompierii din subordinea primăriei Smeeni s-au luptat aproape două ore cu flăcările.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare şi s-a apropiat la circa trei kilometri de casele din comuna Smeeni.
Pompierii formaţiunii civile Smeeni şi câţiva localnici au intervenit pentru stingerea flăcărilor care erau vizibile de la distanţă mare.
Pompierii de la ISU Buzău au ajuns şi ei la intervenţie, cu mai multe autospeciale. Aceştia au rămas să supravegheze zona, deoarece vântul s-a înteţit şi încă există riscul reizbucnirii incendiului, informează adevarul.ro.
Specialiştii ISU Buzău fac verificări pentru a stabili din ce cauză a izbucnit incendiul. Cel mai probabil, spun sătenii care au participat la intervenţie, focul a fost pus intenţionat pentru a curăţa terenul.
În context, pompierii din România au anunțat miercuri că au intervenit la 143 de incendii în doar 24 de ore. Dintre acestea, 103 au fost incendii de vegetație.
Primarii sunt obligați să informeze populația
”Dintre cele 143 de incendii la care au intervenit pompierii (…), 103 au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 509 hectare de teren”, potrivit unui comunicat de presă.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, avertizează ISU Dobrogea.
Iar arderea miriştilor provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Din păcate aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor din țara noastră.
Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, precum şi perioadele sau intervalele orare ale zilei în care se interzice arderea acestora.
Sursa foto: Dreamstime.