Unul dintre cei mai importanți experți în arme nucleare ai Rusiei, Aleksei Arbatov, a acordat, recent, un interviu în care a vorbit despre probabilitatea ca Moscova să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

Arbatov este șeful Centrului autorizat pentru Securitate Internațională de la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe a Rusiei. După ce un deputat al Dumei de Stat s-a întrebat dacă ”ar trebui să folosim arme nucleare în cazul unei amenințări la adresa teritoriului Federației Ruse”, Arbatov a venit cu un răspuns, scrie 19fortyfive.

Doctrina militară nu e Sfânta Scriptură, iar autoritățile sunt libere să o urmeze sau să nu

„Nu este prima declarație de acest gen. Mulți comentatori, politicieni și oficiali vin cu variațiuni pe această temă. Mai mult, unii dau dovadă de ignoranță, necunoaștere a istoriei sau a sistemelor reale de arme. Nu poți să vorbești cu lejeritate despre subiecte atât de grave, de viață și de moarte, nu doar ale popoarelor Rusiei, Americii și Europei, ci ale întregii civilizații umane”.

Apoi continuă cu câteva vești bune:

„Important este că oamenii autorizați să facă declarații pe aceste probleme – președintele, ministrul de Externe și ministrul Apărării – spun, toți, că Rusia nu ia în considerare posibilitatea de a folosi arme nucleare. Și că doctrina noastră militară nu prevede utilizarea armelor nucleare ca răspuns la transferul tancurilor Leopard sau Abrams în Ucraina.

Desigur, doctrina militară nu este Sfânta Scriptură, iar autoritățile sunt libere să o urmeze sau să nu. Acest document indică un singur motiv pentru utilizarea armelor nucleare: folosirea armelor convenționale, care amenință însăși existența statului rus. Este evident că transferul a sute de tancuri occidentale în Ucraina nu va pune sub semnul întrebării existența statului nostru”.

Nu poate fi un motiv real pentru un război nuclear

O altă întrebare adresată lui Aleksei Arbatov a fost „dacă forțele Ucrainei ocupă teritorii pe care Rusia le consideră ca aparținându-i (cum ar fi Crimeea, Donețk, Lugansk) poate fi acesta un motiv pentru un răspuns nuclear?”

Iată răspunsul înțelept al lui Arbatov:

„Ar putea să sugereze un astfel de răspuns, ca o formă de politică de descurajare. Dar, în opinia mea, acesta nu poate fi un motiv real pentru un război nuclear. Pentru că noile teritorii ale Federației Ruse nu sunt esențiale pentru însăși existența ei. La urma urmei, a Rusia a existat până acum fără ele”.

O escaladare majoră va fi transferul de rachete cu rază lungă de acțiune ale Occidentului în Ucraina

Care ar fi, totuși, circumstanțele în care ar putea fi folosite arme nucleare?

„Ceea ce poate provoca o escaladare majoră va fi transferul de rachete cu rază lungă de acțiune ale Occidentului în Ucraina, ca răspuns la bombardarea infrastructurii sale de către Federația Rusă. Dacă aceste rachete lovesc adânc în teritoriul Rusiei, inclusiv în orașele rusești, unele pot atinge zone rezidențiale. Asta poate transforma radical situația, iar utilizarea armelor nucleare va fi luată în considerare cu toată seriozitatea”, a explicat expertul rus.

Ucraina nu intenționează să lovească ținte civile ruse și a declarat în mod explicit că rachetele sale vor continua să fie îndreptate către depozitele de muniție, de gaz și petrol și către trupele rusești. Într- adevăr, spune Arbatov, „valoarea militară a armelor tactice nucleare este foarte mică. Dar costul politic va fi uriaș.  Aceasta ar fi a doua utilizare a armelor nucleare în istoria omenirii. Din acest motiv, un astfel de scenariu nu este luat în considerare la nivel oficial. Dar diverși observatori continuă să discute despre asta, dorind, probabil, să se afirme și să-și arate curajul”.