Trădare pentru Vladimir Putin din partea aliatului său?

Armenia a discutat cu Rusia despre planurile sale de a intra sub jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI). Anunțul a fost făcut duminică de presa rusă. Moscova se opune vehement la acest demers după ce instanța a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Relațiile dintre aliații tradiționali s-au deteriorat grav de când Putin a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. Erevanul a declarat că face demersuri pentru a intra sub jurisdicția tribunalului, ceea ce a determinat Moscova să avertizeze cu privire la „consecințe grave” în cazul în care ar face acest lucru.

Curtea de la Haga l-a acuzat pe Putin în martie de crimă de război pentru deportarea ilegală a multor copii din Ucraina, o afirmație condamnată de Kremlin ca fiind lipsită de sens și scandalos de partizană.

Mandatul obligă cele 123 de state membre ale curții să îl rețină și să îl transfere pe Vladimir Putin dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.

Discuțiile Erevanului cu Moscova, în curs de desfășurare

Ambasadorul general al Ministerului de Externe al Armeniei, Edmon Marukyan, a declarat că Erevenul a trimis „propuneri” pe această temă Moscovei, a relatat agenția de presă TASS.

„A avut loc o întâlnire, iar procesul este în curs de desfășurare”, a declarat acesta, citat de agenție.

Legăturile bilaterale s-au deteriorat și mai mult în ultimele luni din cauza a ceea ce Erevanul spune că Moscova nu a respectat pe deplin. Este vorba despre un tratat de încetare a focului din 2020 pe care a ajutat să îl intermedieze între Armenia și Azerbaidjan pentru a pune capăt războiului lor din cauza Nagorno-Karabah – o regiune din Azerbaidjan populată de armeni.

Armenia acuză crimele de război ale părții azere

Marukyan a declarat că planul Armeniei de a deveni parte a Statutului de la Roma, aducând-o sub jurisdicția Curții Internaționale, nu a fost „împotriva Federației Ruse, ci din cauza crimelor de război comise pe teritoriul Republicii Armenia de către partea azeră”, a relatat TASS.

„Partenerii noștri ruși sunt foarte conștienți de acest lucru”.

În ultimele săptămâni, Erevanul a acuzat în mod repetat Azerbaidjanul că și-a masat forțele în jurul Karabahului, pe care Baku îl blochează efectiv din decembrie 2022, provocând o foamete acută.

Un acord încheiat la sfârșitul săptămânii trecute pentru deblocarea drumurilor către teritoriu nu a intrat încă pe deplin în vigoare.

Cu toate acestea, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat duminică că un pact de pace cu Baku este posibil până la sfârșitul anului și că Erevanul face totul pentru ca acest lucru să se întâmple, potrivit TASS.