La o reuniune a miniștrilor de externe ai grupului de națiuni BRICS, desfășurată în Africa de Sud, s-a făcut apel la o reechilibrare a ordinii globale în detrimentul națiunilor occidentale. Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat că viziunea grupului este aceea de a asigura conducerea globală într-o lume fracturată de tensiuni geopolitice, inegalitate și insecuritate globală.

Pe de altă parte, discuțiile oficialilor au fost umbrite de acuzațiile privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina, transmite BBC.

Ministrul rus de externe, întâmpinat cu proteste

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu aceste acuzații și, în calitate de membru al curții, Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze dacă acesta participă la summit-ul BRICS programat la Johannesburg în luna august.

BRICS este un acronim pentru Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, grupul fiind văzut de unii ca o alternativă la G7, care și-a desfășurat summitul anual în orașul japonez Hiroshima luna trecută și la care au participat și liderii Braziliei și Indiei. Membrii G7 au fost foarte critici față de Rusia și China.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost prezent la această întrunire, în marja pregătirii summit-ului din august, însă prezența sa la eveniment a fost întâmpinată cu proteste, demonstranții ținând în mână o fotografie a sa pe care scria „ucigaș de copii”.

Un protestatar a declarat pentru agenția de știri AFP că este dificil să vadă oficiali sud-africani „strângând mâna unei persoane care a luat parte la crime de război sistemice împotriva copiilor ucraineni”, o referire la cazul CPI împotriva lui Putin.

Un coșmar diplomatic pentru Africa de Sud

Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare în Africa de Sud, are legături vechi cu Rusia, care datează din anii de guvernare de dinainte de 1994, iar țara a refuzat să critice invazia Rusiei în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, un ministru adjunct sud-african a declarat pentru BBC că țara intenționează să își schimbe legile astfel încât să aibă puterea de a decide dacă să aresteze sau nu un lider căutat de CPI.

În cadrul unei conferințe de presă, Dr. Pandor a fost întrebat de dacă Vladimir Putin va fi arestat în cazul în care va veni la summitul din august.

„Președintele (n.r. Cyril Ramaphosa) va indica care este decizia finală a Africii de Sud”, a răspuns ea.

Un oficial de rang înalt a descris în privat situația ca fiind un coșmar diplomatic din care guvernul sud-african încearcă cu disperare să scape, iar o opțiune care este luată în considerare este mutarea summitului într-o altă țară.