Presa internaţională citează mărturiile unor cadre medicale şi ale localnicilor din Wuhan, care spun că amploarea epidemiei este mult mai mare decât se anunţă oficial de către autorităţile comuniste. Potrivit unor surse, ar exista aproape 100.000 de persoane infectate.
Însă, locuitorii din China nu mai au voie să vorbească cu jurnaliştii şi, mai mult, riscă 7 ani de închisoare dacă răspândesc în mediul online informaţii despre epidemia aflată în plină desfăşurare. Pedepsele draconice au fost introduse tocmai pentru a stopa scurgerea de informaţii necenzurate de guvernul comunist, care face eforturi disperate să ascundă adevaratele proporţii ale crizei epidemice cu coronavirus.
Sub pretextul luării unor măsuri care să nu inducă panica în rândul populaţiei, interdicţia de a posta informaţii, poze şi videoclipuri în social media este lăudată de publicaţiile supuse regimului de la Beijing. „The Sun” dă exemplul ziarului chinezesc cu tiraj naţional „People Daily”, controlat de stat, care glorifică măsura blocării răspândirii de zvonuri.
Între timp, unii locuitori disperaţi din Wuhan sau angajaţi din spital au postat filmuleţe dramatice despre modul cum se străduiesc să facă faţă neajunsurilor şi situaţiei de criză.
Alţii postează imagini cu forţele de ordine care intervin brutal la barciadele stradale, obligând populaţia să poarte măşti de protecţie sau fac live-uri pe reţelele de socializare arătând cum s-au baricadat în locuinţe.
Fang Bin, un bărbat curajos care a filmat scenele de coşmar dintr-un spital în care erau înşirate pe jos mai multe cadavre, a fost arestat de poliţie.
Măsuri pentru stoparea răspândirii informaţiilor alarmiste în mediul online
Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii colaborează cu Google pentru a se asigura că oamenii primesc în primul rând informaţiile OMS atunci când caută online informaţii despre noul virus gripal din China, informează agenţia Associated Press.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat luni că şi platforme de socializare online precum Twitter, Facebook, Tencent şi TikTok au luat măsuri pentru limitarea transmiterii de informaţii false şi zvonuri despre virusul şi epidemia din oraşul chinez Wuhan.