O parte importantă a campaniei lui Mauricio Macri înaintea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie a fost promisiunea sa de a creşte producţia agricolă prin reducerea taxelor impuse de precedentul preşedinte Cristina Fernandez de Kirchner. Argentina este un important producător mondial de cereale şi carne de vită. 

'Astăzi, aşa cum am promis în timpul campaniei, pariez pe capacitatea sectorului agricol de a creşte producţia. Voi semna decretul astăzi', a spus Mauricio Macri cu ocazia unei reuniuni cu fermierii. 

Ministrul Agriculturii, Ricardo Buryaile, a precizat că taxele de export la grâu, porumb şi sorg vor fi eliminate în întregime în timp ce taxele de export pentru soia vor fi reduse de la 35 până la 30%. Toate aceste taxe au fost introduse în anul 2008 de Cristina Fernandez de Kirchner. De asemenea, decretul prezidenţial va elimina şi o taxă de 15% pentru exporturile de carne de vită. 

Guvernul de la Buenos Aires estimează că producţia de cereale a Argentinei va creşte de la 100 de milioane de tone în prezent până la 130 de milioane de tone până la finele primului mandat al lui Mauricio Macri, în 2019. 

Fermierii argentinieni au acuzat-o pe Cristina Fernandez de Kirchner că a impus taxe prea mari pentru sectorul agricol, ceea ce i-a afectat competitivitatea pe plan internaţional. În speranţa unor condiţii mai favorabile fermierii argentinieni şi-au depozitat produsele în stoc şi în prezent se estimează că au rezerve de 17 milioane de tone de soia, 20 de milioane de tone de porumb şi 10 milioane de tone de grâu. 

Argentina este al treilea mare producător şi exportator mondial de soia, după SUA şi Brazilia, şi concurează cu Ucraina pentru titlul de cel de-al treilea exportator mondial de porumb. De asemenea, Argentina este al şaptelea mare producător mondial de grâu.

AGERPRES