Pe piaţa spot, la ora 9.10 GMT, uncia de aur a crescut cu 0,6 procente, până la valoarea record de 1.458,80 dolari. De asemenea, uncia de argint a atins nivelul de 39,48 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna ianuarie 1980 când preţul spot a fost mai mare de 45 de dolari pentru o uncie de argint.
Violenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost principalul factor care a făcut ca preţul aurului să crească cu aproape două procente luna aceasta, la acestea adăugându-se retrogradarea mai multor economii din zona euro.
Marţi, uncia de aur a trecut pragul de 1.450 de dolari după ce publicarea unor date dezamăgitoare cu privire la producţia industrială a redus aşteptările pentru o iminentă înăsprire a politicii monetare a SUA.
‘Fără discuţie că cererea pentru metale preţioase derivă din devalorizarea principalelor valute, dolarul, lira sterlină şi euro’, a declarat Angelos Damaskos, manager de fond la Sector Investment Managers. ‘Investitorii caută o alternativă de plasament, iar una din acestea o reprezintă metalele preţioase. Interesul pentru investiţii în aur a crescut constant în ultimii şase-şapte ani’, a adăugat Damaskos.
La rândul său, preţul argintului este împins în sus atât de investiţiile în metale preţioase cât şi de prognozele conform cărora accelerarea ritmului de creştere economică va sprijin cererea pentru argint din partea utilizatorilor industriali de genul producătorilor de echipamente electronice.