ÎPS Teodosie, în centrul unui scandal
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de cumpărare de influență. El este suspectat că ar fi promis o sumă semnificativă de bani, 160.000 de lei, pentru a asigura finanțări de 800.000 de lei destinate lucrărilor de construcție sau reabilitare a unităților de cult subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.
Această situație a declanșat o serie de reacții, atât din partea autorităților, cât și din partea Bisericii Ortodoxe din România.
Amintim că, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut publică urmărirea penală, atrăgând atenția asupra gravității presupuselor fapte.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, precum și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență”, potrivit comunicatului din 5 decembrie 2023.
Regretăm că aceste momente de tensiune apar în perioadă de post
În acest context, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns prin propriul comunicat. În acesta a subliniat că detaliile menționate de procurori ar putea proveni dintr-un material video apărut în presă. Se menționează că va oferi informații noi după ce avocații vor avea acces la elementele dosarului.
Mai mult, Arhiepiscopia a subliniat că a solicitat anterior autorităților să evalueze dacă faptele intermediarului presupus implicat intră sub incidența anumitor prevederi din Codul Penal. În același timp, a reiterat nevinovăția ÎPS Teodosie și a consilierului eparhial.
„Menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial”, arată Arhiepiscopia.
Arhiepiscopia și-a exprimat regretul că aceste acuzații la adresa ÎPS Teodosie apar în perioade de post, în ajunul marilor sărbători creștine. În document se sugerează chiar o posibilă intenție de a umbri practicile și trăirile religioase.
„Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine.
Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli”, se mai arată în comunicat.
Arhiepiscopia critică declarația purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române
Un alt punct important abordat în comunicatul Arhiepiscopiei se referă la poziția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române în cazul ÎPS Teodosie. Acesta este criticat pentru antepronunțarea într-un caz care privește exclusiv Arhiepiscopia Tomisului.
De asemenea, se subliniază importanța respectării autonomiei eparhiale și a disciplinei comunicării publice în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum și a prezumției de nevinovăție.
„Îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.
Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că „purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)”, a mai transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.