Bucureştiul este singura Capitală cu un teren de 14 ha nefolosit în centru, susţine Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3. Este vorba despre „Groapa Operei“, teren pe care a fost programată construcţia proiectului Esplanada.
„Groapa Operei“, situată între Banca Ţiriac, Biblioteca Naţională, Bulevardul Unirii şi Bulevardul Octavian Goga, cuprinde şantierul abandonat al fostei Opere Române sau Centrul Cântarea României, cum era denumit înainte de 1989. Pe acest teren a fost programat proiectul Esplanada, o investiţie de peste un miliard de euro, ce trebuia dezvoltat de ungurii de la TriGranit. Problemele juridice ale lotului au dus la amânarea proiectului, iar primarul general Sorin Oprescu a anunţat în repetate rânduri că intenţionează să amenajeze acolo un parc.
„Trăim într-un oraş semiîmpădurit. La noi nu a fost «boom» imobiliar. Încă nu suntem sufocaţi de clădiri de oţel şi beton. Din biroul meu văd doi pini într-o curte învecinată, în centrul oraşului. La Paris sau Londra nu găseşti aşa ceva. Oraşul nostru e folosit fără a fi citit manualul de utilizare a obiectului oraş. Ultimul lucru pe care îl face un român când cumpără un aparat electrocasnic e să citească manualul de instrucţiuni“, a explicat Dumitraşcu.
El a mai spus că sunt o serie de case autonome în Pipera care puteau fi construite pe Lună şi că acest tip de construcţie nu este în concordanţă cu ideea de oraş.
Se mai construieşte
Dumitraşcu a declarat că investitorii au început să găsească bani şi să aibă curajul de a construi din nou.
„După o perioadă în care taxele din autorizaţiile de construire au scăzut la jumătate (2010 n.red.), anul acesta am constatat o revigorare, la un nivel comparabil cu 2007-2008. 70% din autorizaţiile eliberate în 2011 sunt pentru investiţii mici, case unifamiliale sau mici proiecte rezidenţiale“, a completat arhitectul şef al Sectorului 3.