SNTR cauta solutii pentru reluarea activitatiiAutoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) s-a angajat sa gaseasca, in calitate de actionar minoritar si impreuna cu actualul proprietar - grupul Interagro -, solutii pentru reluarea activitatii la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR). "Conducerea APAPS i-a asigurat pe liderii sindicali ca, desi este actionar minoritar, Autoritatea va incerca sa gaseasca, impreuna cu actualul proprietar, solutii pentru c
SNTR cauta solutii pentru reluarea activitatii
Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) s-a angajat sa gaseasca, in calitate de actionar minoritar si impreuna cu actualul proprietar – grupul Interagro -, solutii pentru reluarea activitatii la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR). „Conducerea APAPS i-a asigurat pe liderii sindicali ca, desi este actionar minoritar, Autoritatea va incerca sa gaseasca, impreuna cu actualul proprietar, solutii pentru ca SNTR sa fie repornita in perioada urmatoare”, se precizeaza intr-un comunicat APAPS.
Bogdan Baltazar calculeaza rata inflatiei la 20%
Rata inflatiei aferenta anului 2002 s-ar putea ridica la 21-22%, avand in vedere cosul de produse si servicii folosite in calcularea indicelui preturilor de consum care nu corespund realitatilor din Romania, a declarat presedintele BRD-Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar. „Am dubii cu privire la realitatea nivelului inflatiei, respectiv a cosului folosit la calculul indicelui, in care incalzirea si intretinerea au o pondere de 8%, in conditiile in care, pentru milioane de cetateni costul incalzirii este de ordinul salariului mediu. Pentru 2003 s-a mai umblat la cos, dar se pare ca energia si-a pastrat practic ponderea scazuta, fiind de 9,7%, la nivelul unei tari ecuatoriale, si nu al unei tari ca Romania, cu iarna aspra, de sase luni”, a spus Baltazar. Institutul National de Statistica stabileste ponderile in cosul de bunuri si servicii utilizate la calcularea inflatiei pe baza unei anchete integrate in gospodarii. Din ianuarie 2002, pentru calcularea inflatiei se utilizeaza ponderile rezultate din structura cheltuielilor medii efectuate de o gospodarie in anul 2000. In opinia presedintelui BRD, inflatia anuntata pentru februarie 2003, de 0,8%, in conditiile in care au existat in continuare costuri mari cu energia si intretinerea, ar putea sa insemne ca tinta de inflatie pentru acest an nu va fi depasita si s-ar putea situa chiar la 10-13%.
Pretul carnii de porc ar putea creste
Pretul la carne si produsele din carne de porc ar putea creste cu 10%, incepand cu 1 iulie, daca taxele vamale la importul acestor produse vor fi majorate de la 20% la 45%, a declarat Sorin Minea, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). „Kilogramul de carne va putea fi cumparat la un pret mai mare cu 10.000 de lei fata de cel actual, in cazul in care taxa vamala va fi majorata la 45%”, a spus Minea. El a adaugat ca, potrivit estimarilor ARC, este posibila o crestere a pretului la carnea de porc cu circa 5% la nivelul anului 2003, chiar daca taxele vamale la importul de carne de porc vor ramane la 20%. „Daca taxele vamale vor fi mentinute la 20%, nu vor fi salturi mari de pret la carne si produsele din carne de porc. Cresterea prognozata de ARC pentru anul 2003 este de 4-5%”, a mai spus Minea. Pentru mentinerea preturilor la nivelul actual, ARC solicita Ministerului Agriculturii sa propuna Guvernului sa nu modifice taxele vamale de 20%, precum si instituirea unei taxe de salvgardare de 45% la importurile de carne de porc din Polonia.
Investitie italiana la Oltenita
Firma Foneast, parte a Grupului Industrial Fontanella spa.- Biella din Italia, a preluat Filatura din Oltenita. Noii investitori au modernizat si redeschis fabrica. S-au creat astfel 120 de noi locuri de munca, numarul angajatilor urmand sa creasca la 280 pana la 30 iunie a.c. Fabrica functioneaza intr-un imobil care a facut parte din fostul Combinat Oltfil SA Oltenita. Capitalul social al grupului italian este de 7,8 milioane de euro, iar anul trecut cifra de afaceri s-a ridicat la 36,1 milioane de euro. In urmatorii ani, nu mai putin de 60 de procente din productia globala a firmei Fontanella se va realiza in Romania, sustin oficialii italieni.
80 de milioane de dolari pentru modernizarea a 20 de gari
Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a contractat credite in valoare totala de aproximativ 80 de milioane de dolari pentru modernizarea a 20 de statii de cale ferata, a declarat Miron Mitrea, ministrul de resort.”De la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) am obtinut un imprumut de 20 de milioane de dolari, pentru reabilitarea statiilor de cale ferata Iasi, Craiova, Constanta, Timisoara si Cluj”, a spus Mitrea. De asemenea, garile din Alba Iulia, Arad, Ploiesti, Bacau, Deva, Galati, Sighisoara, Brasov, Suceava, Buzau, Focsani, Targoviste, Drobeta Tr.Severin, Tulcea si Fetesti vor fi modernizate, prin intermediul unui credit in valoare de 60 de milioane de dolari, cu garntie guvernamentala, contractat de la Credit Suisse Fisrt Boston.
Vel Satis intra pe piata romaneasca a berlinelor de lux
Pentru a-si atinge obiectivul de a cuceri o pozitie durabila pe piata autoturismelor de lux, Renault a lansat pe piata romaneasca modelul Vel Satis, un automobil bazat pe un concept inovator, cel al unei berline inalte.
In Romania, Vel Satis va fi disponibil din luna martie si va fi echipat cu un motor pe benzina 3.5 V6 care dezvolta 245 CP si un cuplu de 330 Nm la 3.600 tr/mn. Acest motor este culpat la o cutie de viteze automata secventiala in 5 trepte „Proactive”. Ulterior, va fi disponibil si motorul diesel 2.2 dCi (150), cuplat la o cutie de viteze automata, „Proactive”, cu cinci trepte.