Investiţii Fondurile ataşate asigurărilor de viaţă cu componentă investiţională au reuşit să înmulţească banii clienţilor. Aceasta după ce majoritatea fondurilor au încheiat anul 2008 cu pierderi.

Majoritatea fondurilor de investiţii în care sunt plasaţi banii asiguraţilor cu poliţe unit-linked au raportat randamente pozi­tive în acest an. Astfel, programele de investiţii care plasează banii asiguraţilor şi în acţiuni au reuşit să recupereze o  parte din pierderile consemnate în 2008.

Doar trei din cele aproximativ 50 de programe de investiţii ataşate asigurărilor unit-linked nu au raportat creşteri ale unităţilor de fond la sfârşitul lunii decembrie 2009, comparativ cu ultima zi a anului 2008. Cele trei programe  care au ratat tendinţa de creştere sunt  cele vândute asiguraţilor Aviva, care au raportat scăderi între 41,3% şi 46,5%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată de programul în lei, pierderi mai mari fiind raportate de programele în euro şi în dolari. Administratorii acestor programe investesc banii asiguraţilor în Europa în domeniul imobiliar, care a fost afectat de criză.

Pe de altă parte, cele mai mari randamente înregistrate în acest an au fost raportate de fondurile cu grad de risc ridicat, care plasează o bună parte din banii asiguraţilor în acţiuni, în urma revenirii pieţei de capital. În cazul programelor de investiţii care sunt pe piaţă de cel puţin doi ani, în 2009 a fost posibilă recuperarea unei părţi din pierderea înregistrată în anul precedent. De exemplu, fondul Generali, cu grad de risc ridicat (Activ) a reuşit, la sfârşitul lui 2009, o creştere cu circa 55% a unităţii, în timp ce în 2008 raportase o scădere cu circa 60%. Cu toate că avansul înregistrat în acest an pare semnificativ, valoarea unităţilor fondului era, la sfârşitul anului 2009, cu circa 40% sub valoarea raportată la finele lui 2007. Evoluţii similare au înregistrat şi fondurile cu grad ridicat de risc vândute de alte companii de asigurări.

2009 a adus astfel o întoarcere la 180 de grade a evoluţiei din anul precedent. La sfârşitul lui 2008, trei sferturi din programele unit-linked raportau pierderi. Singurele programe de investiţii  cu creşteri erau cele care investeau banii asiguraţilor în instrumente cu venit fix. Cel mai mare randament înregistrat în 2008 de programele în lei a fost de 9,95%, reuşit de fondul Leu-Plus al Allianz Țiriac.

Răscumpărări de 46 milioane de euro

191-44780-capital_28_mic.jpgPierderile raportate în 2008 de majoritatea fondurilor de investiţii ataşate asigurărilor de viaţă au adus un val de răscumpărări în 2009.

Sumele răscumpărate de posesorii de poliţe unit-linked au ajuns la aproape 200 de milioane de lei (aproximativ 46 de milioane de euro) în primele nouă luni din 2009, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Şi asigurările tradiţionale, care oferă randamente garantate de până la 4%, s-au confruntat cu fenomenul răscumpărărilor. Valoarea sumelor răscumpărate de cei care aveau astfel de poliţe s-a ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro în aceeaşi perioadă. Asiguraţii unit-linked care au decis să răscumpere parţial sau integral sumele investite au pierdut bani din două cauze: reducerea valorii unităţii de fond, respectiv faptul că au încasat numai o parte din banii pe care îi aveau în cont, în condiţiile rezilierii contractului de asigurare înainte de termen.

Vânzările de poliţe unit-linked în primele trei trimestere din 2009 nu au reuşit să acopere numărul de poliţe răscumpărate şi nici primele aferente acestora. „Dacă am compara valoarea primelor din contractele noi cu cea a primelor care nu se mai încasează, aferente poliţelor răscumpărate, cu siguranţă există un deficit în aria primelor poliţelor noi, valabil de altfel la nivelul întregii pieţe. Acesta e motivul pentru care piaţa a înregistrat, pentru prima dată, o evoluţie negativă“, afirmă directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman. La sfârşitul lunii septembrie, primelor brute subscrise pentru toate tipurile de asigurări de viaţă însumau 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 9,65% faţă de valoarea înregistrată în urmă cu un an.

În 2009, asigurările tradiţionale au fost în topul preferinţelor şi la fel se va întâmpla în 2010. „Şi categoria unit-linked va înregistra o revenire, pe fondul creşterii apetitului pentru investiţii, datorită randamentelor bune obţinute de companii în acest an şi nevoii de flexibiltate oferită de aceste produse“, conchide oficialul ING Asigurări.

191-44781-28_graficmare_52.jpgRăscumpărări
Valoarea totală a sumelor răscumpărate de posesorii de asigurări de viaţă a ajuns la aproximativ 76 milioane de euro în primele nouă luni din 2009

191-44782-capital_28.jpg