Marina SUA explorează o nouă gamă de arme pentru cel mai mare, cel mai scump și cel mai tehnologizat distrugător construit vreodată – USS Zumwalt, pentru a pregăti mai bine nava în vederea războiului cu inamici avansați din punct de vedere tehnic.
După cum informează site-ul NationalInterest.org, dezvoltatorii navali ai noului distrugător USS Zumwalt de înaltă tehnologie explorează noi muniții pentru armele sale și se pregătesc să tragă primele rachete anul viitor.
Distrugătorul secret a intrat în serviciul activ în cadrul Flotei a VII-a americane din Pacificul de Vest. Acesta va trage o rachetă Evolved Sea Sparrow și SM-2 din sistemele sale verticale de lansare Mk 57, marcând o premieră. Noua navă, proiectată cu un design elegant, care poate evita radarele, dispune de sisteme de luptă cu tehnologie avansată pentru combaterea amenințărilor navale, aeriene, submarine, precum și cele terestre.
Distrugătorul clasei Zumwalt este capabil să îndeplinească misiunile maritime de descurajare și poate opera atât în apropierea țărmului, cât și în marea liberă. Zumwalt are o lungime de 186 metri fiind cu 30 de metri mai lung și cu 4 metri mai lat decât distrugătorul din clasa Arleigh Burke, oferind spațiul necesar pentru a executa o gamă mai largă de misiuni de suprafață, submarină și aeriene. Sistemul sau de rachete ghidate computerizat poate lovi ținte aflate la distanțe de până la 63 de mile.
În timp ce nava a fost concepută inițial ca o platformă cu mai multe misiuni, amenințările actuale și noile tehnologii i-au determinat pe strategii marinei să adopte o viziune strategică mai largă.
Îmbunătățirile tehnologice înseamnă și că Zumwalt poate fi operat cu un echipaj mai mic, cam jumatate din personalul care ar fi fost necesar în mod normal la o navă așa de mare.
În pregătirea pentru acestea, nava trece acum prin teste, în San Diego, California, pentru a deschide calea spre pregătirea sistemelor de arme privind trecerea planificată a navei la starea operațională în 2020, spun oficialii marinei.
Experții în evaluare a amenințărilor, strategii și dezvoltatorii de arme din Marina SUA subliniază necesitatea tot mai mare a îmbunătăților tehnice, atfel încât distrugătorul să nu dea greș în cazul unui război maritim.