Arma cu care Zelenski poate câștiga războiul. Adevărul despre blindatele antiaeriene Gepard

Sursă: Twitter

Germania a promis mai multe blindate antiaeriene Gepard Kievului, în timp ce Ucraina încearcă să se apere de atacurile susținute ale dronelor de fabricație iraniană. Ce sunt de fapt aceste blindate antiaeriene germane?

Pe 8 februarie, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are asigurată o nouă tranșă de ajutor militar din partea Germaniei, inclusiv mai multe tancuri.

Berlinul va trimite încă două sisteme mobile antiaeriene Gepard, împreună cu 6.000 de unități de muniție, a scris Yermak pe Telegram.

Într-o actualizare de duminică, guvernul german a anunțat că livrat Ucrainei 32 de sisteme mobile antiaeriene Gepard, în creștere față de cifra anterioară de 30.

Alte cinci sisteme Gepard sunt „în planificare”, potrivit site-ului guvernului german.

Sistem mobil antiaerian care poate acționa în orice condiții meteo

Gepard este un sistem mobil antiaerian autopropulsat, blindat, care poate acționa în orice condiții meteorologice, dezvoltat în anii 1960. Fabricat de producătorul militar Krauss Maffei-Wegmann (KMW), sistemul Gepard a fost furnizat în țări precum Germania, Belgia, România și Țările de Jos.

Destinat în principal apărării antiaeriene, sistemul antiaerian poate fi îndreptat și către ținte terestre.

Un tanc Gepard pe șenile, transportând trei membri ai echipajului, poate atinge o viteză maximă de 40 mph și are o autonomie de 340 mile. Are radare independente de urmărire și supraveghere a țintei și vine cu „echipament de antrenament și simulare de ultimă generație”, potrivit KMW.

Berlinul s-a angajat să trimită aproximativ 50 de sisteme Gepard în Ucraina

Echipat cu două tunuri automate de calibrul 35 mm, „mobilitatea terestră ridicată a sistemului Gepard și rotirea rapidă a turelei permit timpi de reacție extrem de scurți, necesari pentru atacarea amenințărilor aeriene”. Gepard este construit pe șasiul tancului Leopard 1.

Nu este eficient doar împotriva aeronavelor de luptă, elicopterelor de atac și rachetelor, ci poate „de asemenea să combată cu succes dronele”, potrivit producătorului.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, Berlinul s-a angajat să trimită aproximativ 50 de sisteme Gepard în Ucraina, într-o mișcare care a fost considerată primul transport de „arme grele” trimis la Kiev din Germania. Prima tranșă de tancuri Gepard a ajuns în Ucraina în iulie.

Secretarul (american al) Apărării, Lloyd Austin, a numit această mișcare o „decizie majoră” care „ar oferi o capacitate reală pentru Ucraina”, potrivit newsweek.com.

Au intrat în proces de renovare înainte de a se pleca spre Ucraina

La scurt timp după anunț, Elveția a respins cererile germane de reexportare a muniției fabricate în Elveția pentru sistemele Gepard. Secretariatul de Stat elvețian pentru Afaceri Economice a invocat „neutralitatea”, pentru a justifica decizia.

Pe 2 decembrie, arată relatările, Germania se pregătea să trimită încă șapte tancuri Gepard în Ucraina, tranșa urmând să ajungă în prima linie până în primăvara anului 2023. Potrivit ziarului german Der Spiegel, cele șapte tancuri Gepard au intrat în proces de renovare înainte de a se pleca spre Ucraina.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a fost citat de ziarul german Westdeutsche Allgemeine Zeitung spunând, în ianuarie, că „prioritatea numărul unu este apărarea antiaeriană, apărarea antiaeriană, apărarea antiaeriană”.

Pistorius, în timpul unei vizite surpriză la Kiev, la începutul acestei luni, a afirmat la postul public german ZDF că Germania s-a angajat să sprijine capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

Citat de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Pistorius a spus: „Sistemul Gepard joacă un rol central aici în apărarea antiaeriană, în special în orașe și în infrastructura critică”.

„Pe lângă cele 30 de tancuri Ghepard livrate deja, am mai livrat două în ianuarie, urmând să ajungă încă cinci”, a spus el.

Este o armă tactică, nu este o armă strategică

Pe 3 noiembrie, diplomatul ucrainean Olexander Scherba a spus că tancurile Gepard sunt „excelente”.

„[Acestea] ar putea schimba jocul în lupta Ucrainei împotriva dronelor iraniene”, a scris el pe Twitter. — Mi-ar plăcea să avem mai multe.

Sistemele Gepard au devenit cunoscute pentru capacitatea lor de a doborî dronele „kamikaze” Shahed-131 și 136 de fabricație iraniană.

Glen Grant, un expert senior în apărare la Baltic Security Foundation, a numit sistemele Gepard cu rază scurtă de acțiune „un echipament de clasă mondială”.

Dar el a spus anterior pentru Newsweek că puterea sistemului Gepard de a doborî drone „depinde în întregime de posibilitatea de a se afla în locul potrivit”.

„Este o armă tactică, nu este o armă strategică”, a spus Grant, adăugând: „Sistemul este menit a fi un element ce vine în urma trupelor terestre”.

„De fapt, trebuie plasat la locul potrivit și asta înseamnă să înțelegi către ce și de unde își va trimite inamicul dronele, deoarece pot fi cu ușurință în afara razei de acțiune”, a adăugat el.

Dr. Michael Knights de la Fundația Washington a declarat anterior pentru Newsweek că sistemul Gepard este o alternativă mult mai ieftină pentru Ucraina și pentru NATO decât sistemele cu rachete interceptoare.