LANSARE Producătorul japonez de electronice Nikon atacă segmentul de vârf al pieţei performantelor aparate foto profesionale SLR cu D3, un concurent extrem de serios la titlul de cea mai bună cameră foto.
Nikon D3 reprezintă un pas major înainte pentru compania japoneză, rivalul tradiţional al gigantului Canon, care până acum dominase piaţa aparatelor SLR (single lens reflex) cu seria 1D, liderul absolut al categoriei fiind celebrul 1Ds Mark II. Cei de la Nikon aruncă acum în luptă D3, prima lor cameră foto SLR cu senzor full frame (de dimensiunile unui clişeu standard de film de 35 mm). Deşi rezoluţia maximă a senzorului este de doar 12,1 milioane de pixeli – prin comparaţie cu 16,7 megapixeli, cât are Canon 1Ds Mark II, restul specificaţiilor sunt cel puţin la nivelul acestui concurent. Astfel, D3 bate recordul în materie de viteză: poate trage nu mai puţin de nouă cadre pe secundă în mod full frame, depăşind chiar şi performanţa variantei „sportive“ a 1Ds, numită Mark II N: doar opt cadre pe secundă pentru aparatul Canon, care avea, însă, un senzor de numai nouă megapixeli. Iar memoria-tampon a aparatului Nikon poate stoca, până la transferarea fişierelor foto, nu mai puţin de 64 de cadre la rezoluţie maximă.
D3 poate focaliza pe 51 de puncte ale cadrului vizat. Pentru cei mai puţin obişnuiţi cu latura tehnică a camerelor foto, aceasta înseamnă că poţi fotografia „clar“ un singur punct al cadrului, restul fiind „în ceaţă“ – şi ai de unde alege, între 51 de puncte! Recordul anterior deţinut de Mark II era de numai 45 de puncte… În materie de flexibilitate, D3 este un adevărat vis: poate trage cadre în mai multe formate – nu numai cel obişnuit, de 3:2, ci şi 5:4, o premieră în domeniu. Nu lipseşte funcţia Live View, de vizare a cadrului nu prin vizorul aparatului, ci privind la ecranul LCD de pe spate. De asemenea, fotografii au la dispoziţie două compartimente pentru carduri Compact Flash, ceea ce măreşte mult capacitatea de stocare, precum şi un port HDMI, pentru conectarea directă la un ecran TV.
Sensibilitatea la lumină a senzorului lui Nikon D3 e ceva absolut şocant: aceasta pleacă de la ISO 200 şi ajunge la ISO 6400, nivel la care puteţi face liniştiţi poze în semiîntuneric. Însă aparatul permite creşterea valorii maxime a sensibilităţii până la fenomenala valoare de 25.600! E adevărat, la acest nivel apare aşa-numitul „zgomot de imagine“; în schimb, puteţi fotografia stelele, posibil chiar şi fără ajutorul unui trepied! În ceea ce priveşte calitatea construcţiei, durabilitatea şi fiabilitatea camerelor foto Nikon sunt cunoscute de mult. Carcasa lui D3 e din aliaj de magneziu, iar butoanele sunt izolate cu garnituri, pentru a feri camera de vânt, praf şi chiar o ploaie uşoară. Toate acestea au un preţ, desigur, dar şi aici Nikon pare în avantaj. Faţă de 7.000 de dolari, cât costă Canon 1Ds Mark II, Nikon D3 e doar 5.000 de dolari. Dar dacă fotografia te pasionează cu adevărat, îl poţi avea sau poţi doar visa…