Plonjarea Europei într-o contracție economică pare să se confirme, după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale către blocul comunitar, iar industria grea riscă să se confruntă cu raționalizări dure în lunile următoare.
La doar câteva zile după ce europenii au răsuflat uşuraţi, când gigantul rus Gazprom a anunţat că va relua aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1, rușii au revenit, spunând că debitele vor fi reduse, din nou. Anunțul, Gazprom, care a invocat întreținerea unei turbine de-a lungul conductei, a fost întâmpinat cu scepticism și critici în Europa, scrie CNBC.
Totul a fost ”o farsă”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că această mișcare, care va duce la scăderea fluxurilor către Germania la 20% din capacitate, de la un nivel deja scăzut de 40%, echivalează cu un „război al gazelor” cu Europa. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că scuza potrivit căreia întreținerea conductei a fost motivul reducerii aprovizionării este o „farsă”.
Actuala situație pune Europa într-o situație dificilă, deoarece se confruntă deja cu inflația rampantă, războiul din Ucraina și un lanț de aprovizionare deja afectat în urma pandemiei de Covid-19.
Germania se teme că nu va putea ține luminile aprinse
Germania, cea mai mare economie din regiune și motor tradițional de creștere, are motive speciale de îngrijorare. Se bazează în mare parte pe gazul rusesc și alunecă către o recesiune. Guvernul este extrem de îngrijorat de modul în care va putea ține luminile aprinse în timpul iernii. Habeck a declarat că „avem o situație gravă. Este timpul ca toată lumea să înțeleagă asta”. Oficialul german a menționat că, într-un scenariu de aprovizionare scăzută, gazele pentru industrie vor fi reduse înaintea celor pentru locuințe sau a infrastructurii critice precum spitalele.
Dependența de Rusia
Cu o Rusie lovită puternic de sancțiuni internaționale, gazul este o armă perfectă pe care Moscova o poate folosi împotriva Europei. Continentul european primea până acum aproximativ 45% din livrările anuale din Rusia și, deși încearcă cu disperare să caute alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA, nu poate înlocui hidrocarburile rusești peste noapte.
Dacă situația nu se schimbă, analiștii prevăd o iarnă dificilă pentru continent.
„Costurile mari ale energiei împing Europa de Vest către recesiune”
„Costurile mari ale energiei împing Europa de Vest către recesiune”, spune S&P Global Market Intelligence într-un raport.
„Prognoza noastră din iulie include deja contracții ușoare ale PIB-ului real în trimestrul al doilea în Regatul Unit, Italia, Spania și Țările de Jos. Cu inflația tot mai mare, băncile centrale accelerează ritmul înăspririi politicii monetare. În timp ce o revenire a turismului și a serviciilor de consum ar putea oferi regiunii o ușoară creștere în trimestrul de vară, este probabil un alt regres în trimestrul al patrulea, având în vedere aprovizionarea cu energie nesigură”, a adăugat acesta.
Recesiune „clară”
Prețurile extrem de ridicate ale gazelor naturale și energiei electrice vor afecta competitivitatea industrială din Germania și din alte centre de producție. S&P a avertizat că războiul dintre Rusia și Ucraina va dura probabil mai mult, punând la grea încercare încrederea consumatorilor și a întreprinderilor din Europa.
S&P a menționat că se preconizează că o creștere a PIB-ului real din zona euro va încetini de la 5,4% în 2021 la 2,5% în 2022 și la 1,2% în 2023, înainte de a se ajunge la 2,0% în 2024.
Guvernele UE au convenit să raționeze gazele naturale iarna viitoare, în încercarea de a se proteja de reducerile ulterioare de aprovizionare din partea Rusiei. Miniștrii energiei din blocul european aprobând un proiect de lege europeană care vizează reducerea cererii de gaze cu 15% până în primăvara viitoare.