Emmanuel Macron vrea armată europeană care să dețină și arma nucleară
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că este deschis să inițieze o dezbatere cu privire la o apărare europeană extinsă, care să includă și arsenalul nuclear, într-un interviu acordat tinerilor europeni și publicat sâmbătă seara de către publicațiile din grupul Ebra, conform AFP.
„Sprijin deschiderea acestei dezbateri, care ar trebui să abordeze subiectul apărării antirachetă, capacităților de lovitură de la distanță și posibilitatea utilizării armelor nucleare de către statele care le dețin sau care găzduiesc arsenalul nuclear american pe teritoriul lor”, a declarat președintele francez.
„Haideți să aducem totul pe masă și să evaluăm ce ne protejează cu adevărat credibil”, a adăugat el.
Macron a subliniat că Franța își va păstra identitatea și specificul său, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea teritoriului european.
Franța, singura țară care deține armament nuclear
După Brexit și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Franța rămâne singura țară membră a UE cu capacități de descurajare nucleară.
Într-un discurs despre viitorul Europei ținut joi la Sorbona, președintele francez a pledat pentru o „Europă puternică” și formarea unei Europe a apărării credibile, alături de NATO, pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia, care a devenit din ce în ce mai agresivă după invazia din Ucraina din februarie 2022.
„Poate fi necesară implementarea unor sisteme de apărare antirachetă, dar trebuie să ne asigurăm că acestea sunt capabile să intercepteze toate rachetele și să descurajeze utilizarea armelor nucleare”, a afirmat Emmanuel Macron în interviul publicat sâmbătă de către publicațiile din estul Franței.
Il nous faut bâtir une industrie de défense européenne, en produisant plus vite, en produisant davantage et en produisant européen. Il nous faut une préférence européenne dans l’achat de matériel militaire. pic.twitter.com/tZ0z8Nxrax
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 25, 2024
Interviul a avut loc vineri, în timpul unei vizite la Strasbourg.
„A fi pregătiți înseamnă, de asemenea, să deținem capacități de lovitură de la distanță care să descurajeze acțiunile Rusiei. Și există și arma nucleară. Doctrina franceză afirmă că aceasta poate fi folosită atunci când interesele noastre vitale sunt amenințate”, a explicat el.
„Am menționat deja că există o dimensiune europeană a acestor interese vitale, fără a le detalia, deoarece acest aspect al descurajării ar consolida credibilitatea apărării europene”, a subliniat el.
Construirea unei Europe a apărării a fost de mult timp un obiectiv al Franței, dar a întâmpinat adesea reticențe din partea partenerilor săi, care consideră că umbrela oferită de NATO este mai sigură.
Cu toate acestea, invazia Ucrainei și incertitudinile legate de politicile viitoare ale administrației de la Casa Albă, în contextul posibilei reveniri a lui Donald Trump, au reînviat discuțiile cu privire la necesitatea unei autonomii în domeniul apărării europene.