In Romania, isi desfasoara in prezent activitatea aproximativ 300 de mii de agenti comerciali. Toti acestia, vrand-nevrand, vor scoate din buzunar in jur de 500 de dolari pentru a cumpara case de marcat. Si asta din cauza faptului ca prin Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 Guvernul a hotarat ca pana in primavara anului viitor tot comerciantul, de la buticarul din coltul strazii si pana la ditamai patronul de supermarket, va trebui sa se doteze cu astfel de aparate.Ea se va aplica in doua etape. Ma
In Romania, isi desfasoara in prezent activitatea aproximativ 300 de mii de agenti comerciali. Toti acestia, vrand-nevrand, vor scoate din buzunar in jur de 500 de dolari pentru a cumpara case de marcat. Si asta din cauza faptului ca prin Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 Guvernul a hotarat ca pana in primavara anului viitor tot comerciantul, de la buticarul din coltul strazii si pana la ditamai patronul de supermarket, va trebui sa se doteze cu astfel de aparate.
Ea se va aplica in doua etape. Mai intai comerciantii cu o cifra de afaceri anuala de peste 500 milioane lei vor trebui sa cumpere aparatele fiscale pana in luna octombrie. Cei cu o cifra de afaceri intre 100 si 500 milioane lei sunt pasuiti de finante pana in luna aprilie a anului viitor.
Asta inseamna ca in urmatoarele luni cel putin 150 milioane dolari vor intra in buzunarele firmelor importatoare. Iar daca luam in calcul si faptul ca de multe ori agentii economici au mai multe puncte de lucru, este lesne de inteles ca suma va fi mult mai mare. Deci piata este destul de ofertanta pentru cei care se vor implica in afacere.
Executivul a incercat si in 1993 o miscare asemanatoare. A emis o hotarare de guvern prin care obliga agentii comerciali sa-si procure case de marcat, insa a uitat sa precizeze in ce fel vor fi sanctionati cei care nu se vor conforma. Unii si-au cumparat case de marcat, dar cei mai multi nu. In plus, hotararea guvernului din 1993 nu spunea nici un cuvant despre faptul ca aparatele ar trebui sa fie dotate cu memorie fiscala. Lucru de care in noua ordonanta se face mult caz. Asa ca cei care au cumparat atunci case de marcat fara memorie fiscala, si sunt multi agenti comerciali in aceasta situatie, vor trebui sa isi procure altele noi.
Nici celor care vor dori sa importe astfel de aparate nu le va fi usor. Ei trebuie sa fie avizati de o comisie de avizare a distributiei si utilizarii aparatelor de marcat electronice si fiscale. Dar asta numai daca modelele de aparate pe care le propun figureaza din punct de vedere tehnic in catastifele Ministerului Industriei si Comertului. Daca nu, vor trebui sa obtina aviz si de aici. In plus, pentru a fi pe placul comisiei de avizare, firma de distributie a caselor de marcat va trebui sa fie destul de potenta financiar si sa posede o infrastructura de invidiat. De ce? Simplu, pentru ca in caz de defectiune a unui aparat vandut de firma respectiva, acesta trebuie reparat in maximum 72 de ore. Daca nu, licenta este retrasa.
Totusi, de obligativitatea caselor de marcat scapa agentii comerciali care au o cifra de afaceri mai mica de 100 de milioane de lei pe an, tarabagii, firmele care presteaza servicii de alimentatie publica in mijloace de transport si vanzatorii de ziare si reviste.
Buticarii nu sunt speriati de ordonanta
Recenta ordonanta a guvernului a aprins deja spiritele. Pe de-o parte, unii patroni de magazine care aveau case de marcat ce nu se inscriu in noile standarde au inceput sa isi manifeste nemultumirea. „Eu imi voi cumpara o casa de marcat noua, dar daca peste trei ani vine Guvernul si imi spune ca nu mai corespunde standardelor? S-a mai intamplat o data chestia asta. Atunci alti bani si alta distractie. Nu?”, ne spune Liviu Georgescu, patronul unui magazin de confectii din zona Piata Muncii. Pe de alta parte, multi patroni sustin ca astfel de aparate le vor face munca imposibila si ca ei vor continua fara case de marcat. Ion T. are un mic restaurant in zona statiei de metrou Nicolae Grigorescu. Cele mai mari vanzari le face „la pahar”. Are mai multe dozatoare de bere si sucuri. „Si asa imi merge vanzarea greu. Ce sa fac, sa mai angajez un om numai pentru a bate in casa de marcat? O sa merg asa si o sa dau spaga. Va spun eu ca o sa mearga”, sustine patronul.
Scandal a iesit si in Parlament. Deputatul APR Nicolae Popa l-a interpelat deja pe ministrul Remes, cerandu-i socoteala pentru aceasta ordonanta. El sustine ca, de fapt, exista anumite interese ascunse in spatele acestei legi. „Va garantez eu ca doar o singura firma se va ocupa cu distribuirea aparatelor de marcat. Celelalte, in mod sigur, nu vor putea obtine avizul de functionare. Vine campania electorala si fiecare partid incearca sa faca rost de bani de unde poate. Fiecare membru marcant al PNL a primit ordin direct de la Valeriu Stoica sa faca rost de o suma de bani pana la sfarsitul anului. Iar domnul Remes este din PNL”, ne-a declarat deputatul Nicolae Popa.
Una peste alta, masura finantelor este buna. Impozitul pe venitul global nu poate fi aplicat daca in magazine nu exista case de marcat. In plus, o astfel de masura ar trebui sa duca la scaderea evaziunii fiscale, lucratorii din Ministerul Finantelor sperand ca aceasta sa se reduca cu cel putin 10%. Problema este cum va fi ea aplicata si, mai ales, cum va fi verificata aplicarea ei.
Pentru ca degeaba au buticarii casa de marcat pe tejghea daca nu o folosesc. Doina Leonte, secretar general adjunct in Ministerul Finantelor, ne-a declarat ca „in noua lege este prevazut expres ca daca un agent comercial nu da bon, va fi sanctionat si el si clientul care nu l-a solicitat. In plus, impozitul pe venitul global il va obliga pe client sa ia bonul.”
Stefan Onica