Armaghedonul nu apare în Biblia ebraică. Apare doar o singură dată în Noul Testament, în Apocalipsa 16:16, care nu face nicio mențiune despre armate care se vor aduna într-o zi pe sau lângă Muntele Meghiddo; în schimb, pare să prezică doar faptul că „ei (vor aduna) regii împreună la Armaghedon”, scrie Eurasiareview.

Totuși, pe baza textului din pasajul anterior din Apocalipsa 16:14, prezice faptul că” sunt duhuri diavoleşti, făcătoare de semne şi care se duc la împăraţii lumii întregi, să-i adune la războiul zilei celei mari a lui Dumnezeu, Atotţiitorul”. Care poate fi lupta continuă împotriva încălzirii globale.

Atât iudaismul, cât și islamul își învață adepții să aibă grijă de pământ. Musulmanii și evreii cred, de asemenea, că oamenii ar trebui să acționeze ca gardieni și administratori (khalifah) în afara planetei noastre și că vor fi trași la răspundere de către Dumnezeu pentru acțiunile lor. Deci, ce va face o jumătate de grad Celsius de încălzire planetei noastre?

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume. De fapt, s-a încălzit de două ori mai repede decât alte regiuni, începând din anii 1980. Părți din calotele de gheață ale Pământului care ar putea ridica nivelul oceanelor globale cu câțiva metri se vor prăbuși cu încă o jumătate de grad Celsius de încălzire, potrivit unei noi cercetări.

Noile cercetări sugerează că numărul persoanelor amenințate de creșterea nivelului mării a fost subestimat din cauza datelor  din satelit prost interpretate și a lipsei resurselor științifice în țările în curs de dezvoltare.

Se estimează că peste 90% din populația lumii se va confrunta cu riscuri crescute din cauza impactului căldurii și secetei extreme, amplificând inegalitățile sociale și subminând capacitatea lumii de a reduce emisiile de CO2 în atmosferă – conform unui studiu de la Oxford.

Comunitățile din întreaga lume au emis mai mult dioxid de carbon în 2022 decât în ​​oricare alt an din înregistrările efectuate din 1900, ca urmare a călătoriilor cu avionul care au revenit în urma pandemiei și a țărilor care au apelat la cărbune ca sursă de energie ieftină.

Pericole din ce în ce mai mari

Se estimează că încălzirea va intensifica aceste pericole de zece ori la nivel global, se arată în raportul publicat în Nature Sustainability. În urma temperaturilor record înregistrate în 2022, de la Londra și până la Shanghai, se preconizează o creștere continuă a temperaturilor în întreaga lume. Iar gheața din Antarctica a scăzut la un nivel record, la sfârșitul lunii februarie 2023 în cei 45 de ani de evidență prin satelit. Aceasta a depășit nivelul record anterior stabilit în 2022

O echipă internațională de cercetători a descoperit că aproximativ 90% din întreaga viață marină de pe Pământ va fi expusă riscului de dispariție, până în 2100, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse.

Incendiile sunt în creștere în pădurile Sierra Nevada și Southern Cascade și ard cu o intensitate fără precedent, în comparație cu anii anteriori, spune un studiu de la Safford Lab de la Universitatea din California, Davis. Incendiile de mare severitate sunt cele în care mai mult de 95% din biomasa arborilor supraterani este mistuită de incendiu.

Pierderile economice cauzate de dezastrele naturale au atins peste 70 de miliarde de dolari

Pierderile economice totale cauzate de dezastrele naturale au atins aproximativ 72 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, alimentate de furtuni și inundații, a estimat gigantul elvețian al reasigurărilor Swiss Re. Și conform unui raport Oxfam din 2020, cei mai bogați 10% oameni din populația globală produc jumătate din emisiile de combustibili fosili ale Pământului, în timp ce cea mai săracă populație contribuie cu doar 10%.

Și, pentru prima dată în ultimele două decenii, în lume există acum mai multe autocrații închise decât democrații liberale, conform Varieties of Democracy Institute de la Universitatea din Göteborg. Declinul democratic a avut loc la nivel global și un număr tot mai mare de oameni trăiesc în autocrații închise.

Nivelul de democrație de care se bucura cetățeanul mediu al lumii în 2022 a revenit la nivelurile din 1986. Înseamnă că 72% din populația lumii, 5,7 miliarde de oameni, trăiește acum sub un regim autoritar. Democrațiile liberale nu înving automat autocrațiile. Democrațiile trebuie susținute și apărate.

Ca și iudaismul și creștinismul, islamul are o puternică componentă escatologică. Islamul anticipează sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem, ca o confruntare istorică finală între forțele binelui și răului; după care viața umană se va transforma în mod pozitiv.

Multe tradiții islamice (Ahadith) spun că profetul Iisus va veni din nou și își va uni forțele cu mesia Islamului, Mahdi, într-o luptă împotriva unui mesia fals, crudul Dajjal, comparabil cu antihristul, numit Armilos în tradiția evreiască. Acum ar fi cel mai bun moment bun ca una sau mai multe figuri mesianice să se apuce de treabă.

poluare
SURSA FOTO: pexels.com

Cum ar trebui să privim viitorul?

Cred că răsturnările la nivel mondial pe care le vedem azi fac parte din ”durerile facerii” Epocii Mesianice, de aceea le ofer creștinilor și musulmanilor câteva perspective pozitive ale evreilor și rabbinilor.

Milioane de evrei, creștini și musulmani cred că războaiele lui Gog și Magog (Gog u-Magog în ebraică și „Yajuj și Majuj” în arabă) care au început în secolele al XVIII-lea și al XX-lea vor ajunge la sfârșit în secolul al XXI-lea.

Este adevărat că societatea umană s-a schimbat mai rapid, violent și fundamental în ultimii 250 de ani, decât oricând în istorie. Medicii au salvat viețile a milioane de oameni. În schimb, dictatorii au sacrificat viețile a milioane de oameni. Populațiile explodează în Africa, dar sunt în scădere în Europa. Tehnologia produce prosperitate la nivel mondial, dar și poluare la nivel mondial.

Ar trebui să privim viitorul cu speranță și optimism sau cu fatalism? Se îndreaptă lumea și societatea noastră către o nouă eră plină de minuni sau spre o zi a Apocalipsei? Sau ambele au loc aproape concomitent?

Evreii, ai căror profeți biblici au fost cei care au scris pentru prima dată despre o viitoare epocă mesianică, recunosc că nașterea unei epoci mesianice trebuie să fie precedată de durerile facerii. Dar profeții lui Israel subliniază și gloriile unei lumi viitoare, care trăiește în pace și prosperitate, cu dreptate pentru toți.

Profețiile evreiești antice au proclamat un sfârșit al lumii, așa cum o cunoaștem noi. Dar nu au profețit că lumea va ajunge la sfârșit și nici profeții lui Israel nu au oferit o dată exactă pentru tranziție.

Apariția exactă a Epocii Mesianice nu poate fi cunoscută, deoarece oamenii au liberul arbitru și, prin urmare, timpul și modul exact al mântuirii nu pot fi determinate. Depinde foarte mult de ceea ce facem noi, oamenii.

Începutul Epocii Mesianice este un timp al tranziției, de la o Epocă Mondială, la alta. Modul în care trecem prin această tranziție, fie cu rezistență, fie cu acceptare, va determina dacă transformarea se va produce prin schimbări cataclismice sau printr-o reformă treptată a societății umane; care va duce la o lume a păcii, prosperității și liniștii spirituale.

Nașterea unei lumi mesianice răscumpărate poate fi rezultatul unei munci ușoare sau dificile.  Dacă toată lumea ar trăi pur și simplu conform învățăturilor morale ale tradiției religioase, noi înșine am fi contribuit la realizarea Epocii Mesianice.

Dar, dacă nu o vom face în mod voluntar, se va produce prin revolte sociale și politice, conflicte la nivel mondial și decalaje generaționale și, cel mai evident, prin schimbările climatice care vor afecta atât natura, cât și economia.