Armamentul nuclear ar Rusiei a ajuns în centrul atenției. Analiștii sunt tot mai îngrijorați

Sursă: Dreamstime

În urma tensiunilor militare provocate în Ucraina, Rusia a ajuns să fie considerată prima putere nucleară imprevizibilă a lumii. În acest context, arsenalul nuclear a ajuns în centrul atenției iar analiștii sunt tot mai îngrijorați.

Armamentul nuclear ar Rusiei a ajuns în centrul atenției. Analiștii sunt tot mai îngrijorați

În acest context, o analiză realizată de afp.com arată că Rusia este puterea dotată cu cel mai mare număr de ogive nucleare, chiar dacă SUA dispun de un număr superior de ogive desfăşurate.

De asemenea, cifrele SIPRI (Institutul internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm) arată că Rusia afişează 6.255 ogive nucleare faţă de cele 5.550 ale SUA. Alte puteri nucleare nu sunt de aceeaşi categorie. Simultan, China, a treia putere nucleară mondială, nu dispune decât de 350 de ogive, iar Franţa de 290.

Arsenalele sunt deosebit de dificil de evaluat

Totuși, aceste cifre nu sunt totuşi decât estimative. Arsenalele aşa-zis nestrategice sunt deosebit de dificil de evaluat, în special pentru că cele mai multe sunt utilizabile prin lansatoare la fel de capabile să poarte şi o încărcătură convenţională.

Potrivit Campaniei internaţionale pentru abolirea armei nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, Rusia a cheltuit în 2020 circa opt miliarde de dolari pentru „fabricarea şi întreţinerea forţelor sale nucleare”.

Cine are autoritatea de declanșare?

Putin „are autoritatea de a declanşa”, comentează Pavel Podvig, expert rus independent, pentru sursa menționată. „Nu se ştie nimic în ce măsură alţii pot face parte din acest proces. Ei nu se pot opune prin veto, dar există o anumită formă de colegialitate”.

Scenariul catastrofal rămâne deci complex şi de luat în calcul. Preşedintele nu dispune de un buton pe biroul său, procesul nu are nimic automat şi rămâne imposibil de prevăzut reacţia diferiţilor indivizi de la un capăt la altul al procedurii. Aici intervine problema armatei ruse şi a gradului său de obedienţă, dacă Vladimir Putin îşi duce ţara spre haosul nuclear, conform sursei menționate.

„Nu sunt sigur că întreaga armată îl susţine pe Putin. Militarii nu sunt nici nebuni, nici fanatici. Dar nu putem ghici dacă armata va executa un ordin de a utiliza arma nucleară”, asigură Pavel Luzin, expert al armatei ruse care lucrează la Moscova pentru think tank-ul Riddle.

Vladimir Putin are mai mult de pierdut decât de câştigat din invazia în Ucraina

Trebuie menționat și că numeroşi analişti occidentali afirmă că Vladimir Putin are mai mult de pierdut decât de câştigat din invazia în Ucraina. Şi unii sugerează că nişte responsabili ruşi ar putea să aibă rezerve ei înşişi asupra acestei „operaţiuni speciale”.

„Nu cred că elita militară rusă se va bucura de o utilizare nucleară limitată în Ucraina sau în legătură cu Ucraina. Dar cine îl va preveni pe Putin că acest lucru ar putea să nu funcţioneze de fapt – şi să fie la fel de perfect contraproductiv ca şi celelalte eforturi ale sale de a produce ceea ce caută?”, a notat pe Twitter luni Kristin Ven Bruusgaard, de la Centrul pentru cooperare şi securitate internaţională (CISAC) al Universităţii din Stanford.