Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un mesaj după ce mai multe drone ale rușilor au atacat porturile ucrainene Reni și Ismail. Astfel, autoritățile române au condamnat atacurile nejustificate și ilegale care vizează populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.
Așadar, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a condamnat atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.
Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită
În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României, a transmis MApN într-un comunicat.
„Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, a transmis MApN.
Amintim că reacția a venit după ce mai multe drone ale rușilor au atacat porturile ucrainene Reni și Ismail, iar exploziile au putut fi văzute și auzite de navigatorii români aflați în zonă.
Șase nave românești au fost nevoite să reacționeze imediat după ce rușii au atacat cu drone portul Reni
Mai mult, șase nave românești care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc după ce rușii au atacat zona cu drone.
Decizia de a muta navele românești a fost luată imediat după încetarea atacului aerian. Vapoarele se află luni pe malul românesc al fluviului și nu au suferit avarii, potrivit primelor informații.
„Au fost nave sub pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba șase nave românești”, a declarat directorul Căpităniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză.
De asemenea, pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație. Activitatea se desfășoară normal în porturile românești din zonă și la punctul de trecere bac Isaccea-Orlivka, Ucraina.