Situaţia este extrem de tensionată în Germania, după ce Armata a preluat controlul asupra unui abator la care lucrează câteva mii de persoane, majoritatea români şi bulgari. Presa locală scrie că numărul infectărilor cu COVID-19 a depăşit 1.000, iar numărul total al angajaţilor de la respectivul abator ar fi în jur de 6.500.

Nu se cunoaşte însă numărul total al românilor infectaţi, mai ales că angajatorul nu a spus Poliţiei germane câţi angajaţi are şi unde locuiesc toţi aceştia.

Situaţia s-a înflamat şi mai mult la nivel politic: premierul landului Renania de Nord-Westfalia a dat vina pe muncitorii din România şi Bulgaria pentru noile focare de coronavirus din această regiune şi nu pe măsurile de relaxare adoptate.

Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a fost întrebat de către jurnalişti „Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?” Răspunsul oficialului german a fost ţintit către muncitorii români şi bulgari: „Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (de relaxare – n.red.) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații.”

Oficialul şi-a retras ulterior declarația, însă a refuzat să-şi prezinte scuze, așa cum îi recomandase ministrul federal de Interne.

Ce spune un jurnalist Deutsche Welle despre situaţia de la abatorul unde a intervenit şi Armata

Jurnalistul Alina Kuhnel din partea Deutsche Welle a caracterizat situaţia de la abatorul din Germania drept una “extrem, extrem de tensionată”, relatează Digi24.

“Situația din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfășoară încă o conferință de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator și surprinzatoare e schimbarea de poziție a autorităților.

În urmă cu câteva minute, șeful Direcției de protecție a sănătății a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies e egală cu zero (familia care deține abatorul – n.red). Nu mai reprezintă nimic pentru autorități ceea ce au declarat până acum reprezentanții acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziția autorităților adresele unde sunt cazați muncitorii.

Erau foarte supărate autoritățile, pentru că abia ieri seară în urma unui ordin special și cu intervenția Poliției au reușit să intre în sediul firmei și să obțină 1.300 de adrese. La 1.300 de adrese sunt cazați cei peste aproape 4.000 de angajați din care circa 2.000 sunt români.

Este, în mod evident, și un joc politic.

În aceste momente ei sunt în carantină, va fi greu să colaboreze. Am aflat că au fost angajați 10 translatori de limba română pentru a putea comunica cu ei.

A fost confirmat faptul că există o atitudine de respingere din partea populației, din partea magazinelor față de angajații de la Tonnies, printre care și cei 2.000 de români. Nu le permit accesul în magazine sau cabinete medicale. Situația e extrem, extrem de tensionată acolo”, a declarat jurnalistul Alina Kuhnel.