Divizia Aeropurtată 101 a Statelor Unite ale Americii, dislocată în România, a anunțat că, în curând, vor fi vizibile mai multe deplasări de vehicule și echipamente militare.
În curând, vor fi vizibile mai multe deplasări de vehicule și echipamente militare ale SUA în Europa
Divizia Aeropurtată 101 a Statelor Unite ale Americii, dislocată în România, a anunțat marți, 14 martie 2023, că, în curând, vor fi vizibile mai multe deplasări de vehicule și echipamente militare, însă este vorba doar despre o rotație a forțelor, ci nu despre o creștere a numărului lor.
„În atenția aliaților și partenerilor noștri din sud-estul Europei: Datorită rotației actuale a elementelor Armatei, ne așteptăm la o creștere temporară a personalului și a echipamentelor care se deplasează în toată România și țările învecinate. Este vorba de înlocuirea unu-la-unu a unor unități, care nu constituie o schimbare a posturii actuale de forțe, iar militarii schimbați se vor întoarce la bazele lor din Statele Unite”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Divizia 101.
Vă amintim că aproximativ 1.000 de soldați ai Diviziei 101 au fost dislocați la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” în iunie 2022 pentru descurajarea unor eventuale acțiuni militare ale armatei Rusiei. Ulterior, lor li s-a alăturat și Regimentul 2 de Cavalerie (blindate) Stryker, în România, fiind acum circa 2.000 de soldați americani în țara noastră. După ce a izbucnit războiul din Ucraina, România, alături de mai multe țări din estul Europei. au activat Articolul IV din Carta NATO, considerându-se amenințate. În total, Divizia 101 aa dislocat pe Flancul de Est al NATO 4.700 de militari americani.
Grupul de Luptă al NATO dislocat în România are un nou comandant
Vă amintim că, săptămâna trecută, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de Luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Feligonde.
Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de Luptă al NATO (BGFP) dislocat în România a avut loc vineri, 10 martie 2023, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov, eveniment ce s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), general-maior Dorin Toma.
„Antrenamentele în comun cu aliaţii, coordonate şi conduse de Grupul de Luptă, cu Franţa ca naţiune cadru, au contribuit la creşterea capacităţii de reacţie. Grupul de Luptă EAGLE 3 şi-a asumat organizarea şi participarea la EAGLE ROYAL 23, un exerciţiu multinaţional cu trageri de luptă, care a testat şi perfecţionat interoperabilitatea sistemelor de artilerie. Sunt ferm convins că Grupul de Luptă EAGLE 4 va continua seria activităţilor de succes şi suntem nerăbdători să lucrăm alături de dumneavoastră pe parcursul lunilor viitoare”, a declarat general-maior Dorin Toma.
Grupul de Luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional.
BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre.