Amintim faptul că Patrick Sanders, general britanic, a primit comanda armatei din Marea Britanie în această săptămână. Acesta le-a spus recent soldaților săi să se pregătească pentru un nou război în Europa.
Într-o scrisoare adresată „tuturor gradelor și funcționarilor”, Patrick Sanders subliniază amenințarea reprezentată acum de armata rusă, precizând faptul că este primul șef al Statului Major General din Marea Britanie „din 1941 încoace, care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o mare putere continentală”.
„Suntem generaţia care trebuie să pregătească armata să lupte din nou în Europa. Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată”, le-a spus recent Patrick Sanders soldaților britanici, potrivit Daily Mail.
Adrian Năstase afirmă că Marea Britanie vrea să preia o zonă de influență în Europa
Fostul premier al României Adrian Năstase a comentat recent declarația lui. Potrivit spuselor sale, situația actuală trebuie analizată „rece”.
„Deocamdată trebuie să urmărim cu atenție declarațiile de presă, informațiile internaționale și să ne facem propria noastră părere. Eu sunt puțin mai rezervat în ceea ce privește interpretarea atitudinii și declarațiilor din Marea Britanie.
Este vorba si despre un anumit context intern acolo, este vorba și de o relație contondentă cu Rusia, în urma unor atentate care au avut loc în Marea Britanie, o tensiune diplomatică majoră. Este o depărtare considerabilă și este un mod de a încerca să preia un anumit control, o anumită zonă de influență în Europa de Răsărit și în Balcani.
Eu aș analiza puțin mai rece aceste declarații ale unui militar care încearcă să-și mobilizeze grupul militar pe care-l conduce”, a declarat recent Adrian Năstase într-un interviu acordat Antena 3.
Amintim faptul că, de la începutul războiului din Europa de Est, Marea Britanie a susținut continuu Ucraina. De exemplu, premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit recent cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Marea Britanie continuă să ajute Ucraina
Acesta a spus că Guvernul de la Londra este dispus să antreneze 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile. Deplasarea sa în Ucraina a fost considerată surprinzătoare. El și-a anulat în ultima clipă o deplasare planificată la Doncaster, unde urma să țină un discurs în fața parlamentarilor conservatori și a unor aleși locali.
Menționăm faptul că prezența lui Boris Johnson intervine a doua zi după vizita istorică a patru lideri UE în Ucraina: Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis. Boris Johnson a mai fost la Kiev la începutul lunii aprilie, fiind primul lider din G7 care a vizitat Ucraina de pe 24 februarie. El a surprins și atunci făcând o plimbare împreună cu Volodimir Zelenski.