China îşi continuă exerciţiile militare în apropierea Taiwanului

Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat, sâmbătă, că a detectat 21 de avioane militare şi cinci nave de război care aparțin armatei chineze acţionând în jurul Taiwanului, însă niciun avion chinez nu a depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între cele două state din Asia, relatează agenția de presă Reuters.

Taiwanul va implementa un sistem antidronă

În 2023, Taiwanul va începe să desfășoare sisteme de apărare cu drone pe insulele sale din largul coastelor, a anunțat recent Ministerul Apărării de la Taipei, după ce au apărut imagini cu soldați taiwanezi aruncând cu pietre într-o dronă chineză care a zburat deasupra unui post de pază din apropierea coastei Chinei.

Scurtul clip video a circulat mai întâi pe rețelele de socializare din China, apoi a fost preluat de presa taiwaneză. În el apar doi soldați taiwanezi care aruncă cu pietre într-o dronă chineză care s-a apropiat de postul lor de pază. China nu a comentat acel videoclip, care a strâns milioane de vizualizări pe rețelele de socializare chinezești, utilizatorii făcând haz de soldații din Taiwan.

Într-o declarație făcută recent, comandamentul de apărare din Kinmen, un grup de insule controlate de Taiwan care se află vizavi de orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a declarat că incidentul a avut loc pe 16 august pe Insula Erdan și a confirmat că soldații taiwanezi au aruncat cu pietre pentru a alunga ceea ce a numit o dronă civilă.

Astfel că, Ministerul Apărării de la Taipei a anunțat că va desfășura sisteme antidronă, care vor fi amplasate mai întâi pe insulele mai mici.

„Ofițerii și soldații de la toate nivelurile vor continua să implementeze vigilența în conformitate cu principiul ”nu escaladați conflictele sau provocați dispute””, a explicat Ministerul Apărării de la Taipei, potrivit sursei citate anterior.

Taiwanul s-a plâns în repetate rânduri de incursiunile dronelor chinezești în apropierea insulelor sale din largul mării, ca parte a jocurilor de război și a exercițiilor militare ale Chinei, apărute după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei în această lună, vizită care a înfuriat Guvernul de la Beijing.