3, 2, 1 … atentieeee!!!. Zguduita de o explozie asurzitoare, cladirea incepe sa se surpe cuminte, fara ca macar o piatra sa sara in strada aflata la cativa metri mai incolo. Zeci de oameni adunati ca la talcioc casca ochii si isi fac cruce. in cateva minute, constructia de cinci etaje zace intr-o gramada de moloz. Cladirea aflata la doar doi metri de fosta constructie nu a fost atinsa nici macar de praf; doar cateva geamuri au explodat o data cu detunatura. Din spatele unor containere de fier apare o mana de oameni care, fericiti, isi zambesc si se felicita reciproc. Multimea se raspandeste comentand: … „astia nu sunt zdraveni!”. Constructia demolata, o aripa a Institutului de Agronomie, era inconjurata de cladiri aflate la doar doi metri distanta.
Demolatorii, vreo zece la numar, incep sa-si stranga echipamentele si, fara sa arunce macar o privire la cladirea adusa la nivelul parterului, se urca in masini si demareaza in tromba. Acestia, membri ai Sectiei Pirotehnice din Ministerul Apararii, membri ai Batalionului pentru Bosnia 96 Geniu, tocmai au incheiat o aplicatie, aducand astfel un ban in plus Ministerului Apararii.
Cu un efectiv de 22 de specialitati, Sectia Pirotehnica este singura componenta a armatei romane care functioneaza ca o adevarata firma, incheind contracte si executand diferite lucrari; singura diferenta consta in faptul ca banii nu ii incaseaza Sectia Pirotehnica, ci direct ministerul. In afara de sporurile aferente meseriei pe care o practica, genistii nu primesc nici o alta recompensa pentru o astfel de lucrare.
„Nu merita sa facem aceste lucrari din cauza rambursarii, daca luati in calcul riscul enorm pe care ni-l asumam”, spune lt. col. Ioan Stoica, seful Sectiei Pirotehnice.
Sectia de pirotehnisti castiga doar experienta
Singura modalitate de a castiga totusi ceva sunt donatiile facute de diferitii clienti, firme specializate in dezafectari si demolari. De exemplu, in cazul cladirii demolate pe strada Fabrica de Glucoza, firma Apolodor Bucuresti, care executa lucrari acolo, in afara de suma de 35 milioane lei datorati Ministerului Apararii, a decis sa faca si o donatie de materiale in valoare de 15 milioane Sectiei Pirotehnice. „Aveam niste bani pusi deoparte pentru eventualele incidente care ar fi putut aparea in timpul prabusirii cladirii. Cum nu a avut loc nici un incident nedorit, am hotarat sa donam materiale de cateva milioane”, ne declara dl director Radu Oatu. Firma Apolodor a decis sa lucreze cu Sectia Pirotehnica datorita faptului ca militarii sunt singurii capabili din Romania sa efectueze demolari prin explozii controlate si automat, sa salveze o mare parte din bani. in cazul unei demolari manuale, la Fabrica de Glucoza cheltuielile s-ar fi ridicat la 500 milioane lei, adica de cinci ori mai mult, iar durata de executie ar fi fost de cinci luni. Sectia Pirotehnica a „rezolvat” cazul in doar doua saptamani.
in urma colaborarii cu militarii, firma Apolodor s-a decis sa lucreze in continuare cu acestia si la demolarea fostului sediu al Ministerului Industriilor, situat pe Calea Victoriei.
Reprezentand insusi statul, Sectia Pirotehnica a Ministerului Apararii nu are si nu poate avea concurenti in viitorul apropiat, tocmai pentru ca pirotehnistii nu percep si nici nu platesc TVA pentru sume provenite din colaborarea cu diferite firme. insa nici banii nu intra in contul sectiei, ci merg la bugetul Minsterului Apararii, fiind apoi distribuiti dupa cum hotaraste ministerul. Situatia este motivata de faptul ca ministerul crede ca, oricum, sectia pirotehnica are nevoie de pregatire, iar aceste demolari sunt asimilate unor exercitii de specialitate.
Pregatiti ca niste adevarati profesionisti, militarii pirotehnisti isi fac meseria imbracati in haine comode, din bumbac, fara echipamente speciale de catarare si fara asigurari de viata sau impotriva accidentelor. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu s-a gandit sa renunte vreodata la aceasta activitate. Pentru ei adevarata arta este de a provoca o prabusire la „loc fix”, in asa fel incat cladirea sa cada, dirijata fiind, acolo unde au decis acestia, fara a provoca vreo avarie sau pierdere.
Aceasta sectie este si singura care are posibilitatea de a-si face publicitate in mass-media fara ca ministerul sa puna vreo piedica, fiind libera sa publice orice informatie atat in tara, cat si in strainatate. Daca activitatea va continua asa cum se desfasoara in acest moment, n-ar fi de mirare ca in cativa ani sa avem surpriza sa vedem pe posturile de televiziune spoturi publicitare cu referire la profesionalismul demolatorilor din armata romana.
Armata demoleaza pentru a-si consolida bugetul
10 februarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 10 februarie 2000, 14:00
3, 2, 1 ... atentieeee!!!. Zguduita de o explozie asurzitoare, cladirea incepe sa se surpe cuminte, fara ca macar o piatra sa sara in strada aflata la cativa metri mai incolo. Zeci de oameni adunati ca la talcioc casca ochii si isi fac cruce. in cateva minute, constructia de cinci etaje zace intr-o gramada de moloz. Cladirea aflata la doar doi metri de fosta constructie nu a fost atinsa nici macar de praf; doar cateva geamuri au explodat o data cu detunatura. Din spatele unor containere de fier
Etichete: arhiva,
sectia,
Sectia Pirotehnica
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook