Armata secretă a Pentagonului conduce o serie de misiuni interne, dar și peste hotare, potrivit Newsweek. Forța aceasta include agenți NSA, experți în securitate cibernetică și forțe speciale care operează în spatele liniilor inamice ostile, în locuri precum Coreea de Nord și Iran.
Arma secretă a Pentagonului
Acest serviciu militar secret este sprijinit de aproximativ 130 de companii private și de zeci de agenții guvernamentale secrete. Iar costurile anuale ale armatei secrete se ridică la 900 de milioane de dolari, potrivit sursei citate.
Nu se cunoaște adevărata dimensiune a forței agenților sub acoperire, care se află complet în afara legislației și nu a făcut niciodată obiectul supravegherii Congresului.
În plus, Newsweek spune că această armată este de 10 ori mai mare decât forțele clandestine ale CIA și a crescut substanțial în ultimul deceniu. Printre cei 60.000 de membri se numără „războinici cibernetici” care folosesc pseudonime false online pentru a căuta „ținte de mare valoare”.
Armata secretă
Această armată operează într-o nouă zonă de luptă amorfă, în mare parte nedefinită. Acesta e un termen folosit pentru a descrie măsurile extreme luate pentru a proteja agenții și operațiunile sub acoperire, subliniază Newsweek.
Aceasta implică, parțial, crearea de documente și identități false. De asemenea, urmărește construirea de dispozitive de înaltă tehnologie, nedetectabile, pe care agenții le pot folosi pentru a fotografia sau asculta activități din zone îndepărtate ale lumii.
Newsweek scrie că Washingtonul are nevoie de această formațiune secretă nu atît pentru a combate terorismul, ci pentru a spori șansele într-un război hibrid cu Rusia și China.
În timp ce agenții Pentagonului rămân în mod obișnuit sub radar, publicația amintește că există mai multe cazuri în care acoperirea lor a fost compromisă. Un astfel de incident, din 2013, l-a implicat pe „diplomatul” american Ryan Fogle, arestat în Rusia în timp ce ar fi încercat să recruteze un agent dublu.