Un exemplu i acest sens este Ministerul Apararii Nationale, mai exact Departamentul pentru inzestrare, care a demarat la iceputul lunii octombrie a.c. o serie de discutii cu reprezentanti ai unor mari firme internationale pentru contractarea unui sistem ultrasofisticat si de care depinde integrarea Rominiei i NATO. Intentia ministerului de a achizitiona acest sistem exista isa de vreo doi ani. La sfirsitul lunii ianuarie 1999, Ministerul Finantelor a anuntat ca este gata sa garanteze i acest sens un credit i valoare de 50 milioane de dolari, pentru realizarea fazei a doua din Programul STAR (Sistemul de Transmisiuni al Armatei Romine). Este vorba despre reteaua de transmisiuni mobila, denumita C4I (comanda, control, comunicatii, computer, informatii). Conceptia i detaliu a acestei retele a fost itocmita i ultimul trimestru al anului trecut si trimisa, tot atunci, Departamentului pentru inzestrare a Armatei din cadrul MApN, pentru a itocmi un caiet de sarcini si a demara licitatia la care sa participe firme capabile sa realizeze un astfel de proiect. Acesta era planul initial.
insa lucrurile au trenat, timpul a trecut, caietul de sarcini nu a fost itocmit, iar licitatia nu a fost anuntata nici i ziua de azi. Motivul invocat de oficialii MApN pentru itirzierea punerii i practica a planului este lipsa banilor. insa brusc, pe 5 octombrie a.c., oficialii din cadrul acestui departament s-au gindit ca ar fi momentul sa cheme la discutii firmele interesate. De ce acum? O explicatie ar fi Hotarirea de guvern nr. 755 din august 2000, prin care i perioada 9 septembrie – 1 noiembrie 2000 se suspenda valabilitatea tuturor actelor normative care reglementau procurarea de bunuri pentru Armata, prin licitatie publica. Altfel spus, se pot achizitiona bunuri fara licitatie, la libera alegere a unor persoane cu putere de decizie din Armata.
Este adevarat ca implementarea acestui sistem i Rominia a itirziat foarte mult, isa iceperea unor discutii cu firme interesate, tocmai i perioada i care Guvernul a suspendat licitatiile publice, naste suspiciuni. in acest sens zvonurile nu au itirziat sa apara, si anume ca problema a fost transata deja i favoarea a doua firme, ale caror nume nu le putem dezvalui pina cind discutiile cu competitorii nu vor fi finalizate. Surse din MApN ne-au informat ca totusi se intentioneaza organizarea unei licitatii publice sau a unei selectii de oferte pentru achizitionarea sistemului C4I. Iar ce se discuta acum cu reprezentantii firmelor interesate sunt numai niste sedinte de calificari, adica de a vedea care sunt capacitatile acestor firme de a asigura sistemul C4I. insa aceleasi surse nu ne-au infirmat nici faptul ca exista totusi posibilitatea ca pina la 1 noiembrie sa se semneze deja contracte cu anumite firme, fara a se mai tine licitatie.
Companiile internationale care au fost prezente pina acum la discutii sunt: Ericsson (Suedia), Thomson (Franta), Marconi (Italia), Tadiran (Israel), Lockeed Martin (SUA), EADS Deutschland (Germania), British Aerospace Services (SUA) si Raytheon (SUA).
Opt firme internationale se bat pe proiect
Toate studiile care s-au facut pina acum de specialistii militari arata ca echipamentele care se vor achizitionate pentru implementarea sistemului C4I trebuie sa ideplineasca anumite cerinte. si anume, i principal sa fie compatibile cu sistemul implementat deja i Rominia i prima faza de realizare a programului STAR, respectiv Reteaua de Transmisiuni Permanenta. „Cele doua componente ale STAR (RTP si C4I) trebuie sa asigure interconectarea i orice punct, cu posibilitatea de a crea comunicatii directe itre toate esaloanele militare, indiferent de locul geografic de desfasurare a acestora pe teritoriul tarii”, ne explica un specialist din cadrul serviciului militar. O alta conditie este ca acest sistem sa fie conform standardelor impuse de NATO.
Pretul este si el o conditie. Cum Rominia nu are bani la buget, nu isi permite sa achizitioneze echipament, care poate fi, o parte, asigurat si din productia autohtona, la preturi exorbitante. Pentru ca totusi este vorba de un credit rambursabil pentru care statul a dat o garantie guvernamentala.
Pentru siguranta ca toate aceste conditii vor fi ideplinite, este absolut obligatoriu ca, i ciuda intereselor de grup si a presiunilor din partea anumitor competitori (cum de altfel exista i mai toate achizitiile publice din Rominia), achizitionarea acestui sistem sa se desfasoare cit mai transparent posibil. Altfel, dintr-o conditie obligatorie de integrare a Rominiei i NATO, acest sistem risca sa devina o afacere paguboasa pentru stat si ineficienta pentru Armata.