Statele Unite ale Americii (SUA) au condamnat joi ‘campania concertată’ de intimidare a ziariştilor străini care acoperă protestele împotriva lui Mubarak şi au precizat că jurnaliştii prezenţi în Egipt nu trebuie să fie vizaţi. Marea Britanie a criticat la rândul său hărţuirea jurnaliştilor.
‘Am vorbit cu premierul despre problemele ziariştilor. A fost foarte deranjat. A contactat forţele armate şi le-a dat instrucţiuni să faciliteze activitatea presei străine şi să pună capăt oricărei ingerinţe în munca lor’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Magdy Rady.
‘Armata vă va ajuta în zonele în care intraţi în contact cu poporul’, a mai spus el, referindu-se la grupurile de civili care colindă străzile şi îi hărţuiesc frecvent pe ziarişti.
Doi ziarişti care lucrează pentru The New York Times au fost reţinuţi în cursul nopţii şi apoi eliberaţi, a informat cotidianul.

Şefa biroului de la Cairo al Washington Post, Leila Fadel, şi fotoreporterul Linda Davidson au fost reţinute în timp ce relatau despre evenimentele de joi. Ele au fost ulterior eliberate, dar autorităţile egiptene nu le-au mai permis apoi să părăsească hotelul din apropierea aeroportului, potrivit editorului pe probleme externe al ziarului, Douglas Jehl.

Reuters aminteşte şi că o echipă a televiziunii sale a fost agresată joi în apropierea Pieţei Tahrir, în timp ce realiza un reportaj despre magazinele şi băncile obligate să-şi închidă porţile din cauza violenţelor.
SURSA: Agerpres