Norvegia a anunțat că va trimite armata să monitorizeze instalațiile de gaze din țară după ce în Europa a avut loc două scurgeri de gaze. Premierul norvegian a făcut anunțul miercuri după-amiază.
Autoritățile din Norvegia au trimis forțele armate care vor păzi instalațiile de petrol și gaze din Norvegia, în urma suspiciunii de sabotaj al conductelor de gaz din apele suedeze și daneze, a relatat Sky News.
Premierul Norvegiei Jonas Gahr Stoere a făcut anunțul în acest sens miercuri după-amiază. Acesta a afirmat că „armata va fi mai vizibilă la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”.
Oficialul norvegian a adăugat că un atac asupra instalațiilor offshore norvegiene ar trebui să fie „gestionat împreună cu aliații noștri”.
Poliția din Norvegia a consolidat forțele de securitate în jurul instalațiilor de petrol și gaze ale țării
Norvegia a declarat, de asemenea, că în urma suspiciunilor de sabotaj din partea Rusiei, aceasta „va crește gradul de pregătire” în jurul instalațiilor de petrol și gaze, în urmă cu câteva luni. În plus, Marina Regală a declarat că a monitorizat submarinele rusești în timp ce se deplasau spre sud dinspre Arctica de-a lungul coastei norvegiene.
În consecință, poliția din Norvegia a consolidat forțele de securitate în jurul instalațiilor de petrol și gaze ale țării. Acest lucru a fost anunțat de către autoritățile competente norvegiene, dar acestea nu au venit cu mai multe detalii despre măsurile luate.
În Europa au avut loc două scurgeri de gaze pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2
Occidentul a demarat, marți, o serie de investigați cu privire la incidentele petrecute la cele două conducte rusești care trec pe sub Marea Baltică. Conductele se află în apropiere de Suedia și Danemarca.
Autoritatea maritimă din Suedia a emis un avertisment în privința a două scurgeri pe conducta Nord Stream 1. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce a avut loc o scurgere la conducta Nord Stream 2 din apropierea acesteia. Ulterior, Danemarca a restricționat navigația pe o rază de cinci mile marine, informează Sky News.
Specialiștii au informat că niciuna dintre cele două conducte menționate anterior nu livra gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile, însă ambele conțineau gaze sub presiune.
Sursa incidentelor ar putea fi chiar furnizorul Gazprom
În același timp, Polonia consideră că cele trei scurgeri de gaz de pe conductele ce leagă Rusia de Germania și trec prin Marea Baltică ar putea fi provocate din către Moscova.
„Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă este capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, este evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar … în Europa Occidentală”, a afirmat viceministrul de externe polonez Marcin Przydacz.
Operatorul conductei Nord Stream 2, ce face legătura fintre Rusia și Germania, a anunțat luni că aceasta a fost avariată în Marea Baltică.
După ce autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim a anunţat că a sesizat o scurgere de gaze pe traseul Nord Stream 2, operatorul conductei a confirmat pentru AFP că scurgerea a fost provocată de gazoductul submarin deţinut majoritar de compania Gazprom.
Chiar înainte de a anunţa despre acest incident, Ministerul german al Economiei a precizat că a demarat o anchetă asupra unei scăderi bruşte de presiune în gazoductului Nord Stream 2.