Cum s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu

Așadar, Virgil Bălăceanu a declarat că în România nu a fost reintrodus serviciul militar obligatoriu. Totodată, acesta a explicat că Armata are în vedere completarea unităților de rezerviști, dar acest lucru se va face doar pe bază de voluntariat, cu toate avantajele materiale aferente.

„La ora actuală Armata României are în planurile de mobilizare-completare ale unităților rezerviști. Ne referim la bărbații din România care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 și care fac parte din rezerva operațională. Rezerva operațională este îmbătrânită, perspectiva este însă că această rezervă operațională să fie înlocuită cu o rezervă mai tânără. Această înlocuire se va face pe baza voluntariatului. Un proces este deja început prin adoptarea Legii statutului rezervistului voluntar, în 2015”, a explicat generalul locotenent (r) Virgil Balaceanu la RRA.

De asemenea, generalul Bălăceanu a mai pus că, potrivit legislației, reintroducerea serviciului militar obligatoriu s-ar putea face doar dacă președintele României ar decreta și Parlamentul ar aproba una dintre cele trei stări excepționale: de asediu, de mobilizare sau de război.

„Dacă se vor aproba amendamentele la legea pregătirii populației pentru apărare, legea introduce serviciul voluntar militar în termen, deci tot pe bază de voluntariat, timp de patru luni de zile. După terminarea serviciului, tinerii, bărbați și femei, până la vârsta de 35 de ani pot să opteze pentru o asemenea pregătire, primesc și ei să-i spunem o motivație financiară, e vorba de trei salarii medii pe economie. Rezerviștii voluntari sunt plătiți, au o indemnizație lunară, iar pe perioada de pregătire anuală, care este de 15 zile, primesc drepturile salariale pe care le are un militar în activitate pe funcția pe care se găsește rezervistul voluntar”, a completat generalul locotenent (r) Virgil Balaceanu.

Ce spune Virgil Balaceanu despre arma nucleară a lui Putin

Amintim că generalul Virgil Bălăceanu, fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a oferit un interviu pentru Adevarul în care precizează că situația actuală este una dificilă, mai ales după ce Vladimir Putin a dat ordin ministrului rus al Apărării să ridice starea de operativitate a forțelor de rachete strategice.

„Este într-adevăr un moment dificil, dar într-o analiză legată de ce ar însemna şi ce ar fi însemnat utilizarea armelor nucleare strategice, mă refer acum la Războiul Rece, nu neapărat la situaţia de acum, arma nucleară strategică este o armă de descurajare, pentru că automat folosirea ei duce la autodistrugere. Adică cel care foloseşte va fi lovit la rândul său”, spune generalul Virgil Bălăceanu.