Armata obligatorie revine în România?

Armata obligatorie ar putea reveni în România? O discuție pe acest subiect a fost deschisă în tot mai multe state europene. Războiul din Ucraina a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Motivul ar fi legat de noile provocări de securitate.

Mai multe state europene care au luat aceste măsuri după ce Rusia a readus războiul în atenție. Este vorba despre Lituania sau Danemarca, care au extins deja sau analizează reluarea serviciului militar obligatoriu. Alte țări se întreabă despre eficacitatea și implicațiile etice ale acestei măsuri.

Câte state au menținut armata obligatorie

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut armata obligatorie din 1993 încoace. Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Anexarea Crimeei în 2014 a determinat Ucraina și Lituania să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față noilor amenințări, arată Gândul.

Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apți din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

armata
armata/SURSA FOTO: Dreamstime

Țările de Jos și Suedia au în vedere creșterea numărului de militari

Unele țări, precum Țările de Jos și Suedia, iau în considerare creșterea numărului de militari prin serviciul militar obligatoriu, în timp ce Franța examinează o variantă ușoară a acestuia.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

În Franța, există în prezent o dezbatere privind o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu. Președintele Emmanuel Macron a introdus Serviciul Național Universal în 2019, permițând tinerilor să se ofere voluntari timp de o lună și să își servească țara.

Dezbateri în România despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Letonia, care se învecinează cu Rusia, planifică reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar Finlanda, cu o istorie de conflicte cu Rusia, are sprijin larg pentru această măsură.

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au avut loc de-a lungul anilor. Inclusiv fostul premier Nicolae Ciucă s-a declarat „pentru” reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Cu toate acestea, au existat propuneri de reintroducere a armatei obligatorii pentru românii din străinătate în cazul unei mobilizări generale.